Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Prípad z ambulancie: Pacient po kastrácii

Prípad z ambulancie: Pacient po kastrácii

Kastrácia sa v súčasnosti považuje za jeden z najčastejšie vykonávaných preventívnych operačných zákrokov. Je to pomerne jednoduchý a z pohľadu zvieratka veľmi dobre zvládnuteľný zákrok, ktorý vám a vašim miláčikom uľahčí život. 

Kastrácia u kocúrov predstavuje chirurgické odstránenie semenníkov, nadsemenníkov, a časť semenovodov. Výhody kastrácie: ochrana kocúrov od bitiek a túlania, zamedzenie ich značkovaniu, obmedzenie rizika vzniku cystickej a nádorovej degenerácie prostaty.

Sterilizácia mačky predstavuje odstránenie maternice aj s vaječníkmi (ovariohysterektómia). Výhody sterilizácie: oslobodenie mačky od vyčerpávajúcej ruje, zabránenie narodeniu nechcených potomkov, vymizne riziko zápalu maternice, zníženie rizika nádorov mliečnych žliaz, zabránenie vzniku pyometry, zabránenie vzniku falošnej gravidity, zvýšenie prítulnosti k majiteľovi, zmenšenie aktívneho rádiusu pohybu mačky, mačky sa dožívajú vyššieho veku.

Celkový priebeh chirurgického zákroku kastrácie u nás zahŕňa: 

  • kontrolné klinické vyšetrenie pacienta
  • zavedenie kanyly s intravenóznou (vnútrožilnou) aplikáciou anestetík
  • infúznu terapiu
  • monitorovanie životných funkcií
  • pripojenie pacienta na kyslík
  • výhrevnú (tepelnú) podložku
Dôležité parametre sú zapisované do anesteziologického protokolu. Pri operácii používame vstrebateľné materiály, čiže nie je potrebné stehy neskôr vyberať. Počas zákroku sú pacientom aplikované antibiotiká a protizápalové lieky proti bolesti, aby sme čo najviac zamedzili pooperačním komplikáciám. Majiteľovi odovzdávame zvieratko pri plnom vedomí, schopné reagovať, vnímať, prijímať vodu a potravu. V prípade, že máte záujem o preventívnu kastráciu alebo sterilizáciu vášho zvieratka, volajte na číslo 0903 494 000.