Dnes zatvorené

+421903494000

Pomohli sme Stelle, paradoxne zriedkavému plemenu u nás

Pomohli sme Stelle, paradoxne zriedkavému plemenu u nás

Spoznáte z obrázku, o aké plemeno sa jedná? Stella je päťmesačné šteňa tohto zaujímavého plemena. Mala zdravotné problémy. Hoci bola odčervená, v truse sa objavili hlien a krv.

Vyšetrením sme zistili, že fenka má giardie, jednobunkové črevné parazity (prvoky) ktoré sa nedajú odstrániť bežným odčervením. S gardiózou sa ťažšie bojuje, ale napokon po nasadenej terapii sa podarilo ochorenie dostať pod kontrolu. Dnes je Stella úplne v poriadku a prišla si pre svoje prvé očkovanie proti besnote. Prezieraví majitelia zároveň vybavili PET pas, aby mohli so psíkom bez problémov cestovať do zahraničia. Mnoho majiteľov si totiž neuvedomuje, že ak chcú so psom (aj mačkou) cestovať do zahraničia, potvrdenie proti besnote musí byť v PET pase (nie vo veterinárnom preukaze).

Stella, sme radi, že si zdravá a prajeme ti veľa úspechov a zábavy, ako na Slovensku tak i v zahraničí.
 

.... tak spoznali ste slovenské národné plemeno?

Volá sa Slovenský hrubosrstý stavač. Plemeno bolo oficiálne uznané v roku 1983. Vo vrhoch weimarských stavačov a českých fúzačov sa ojedinele vyskytujú popolavo-sivé jedince, ktoré sú neštandardné. Slovenskí a českí chovatelia sa však toho chytili a výsledkom je toto nádherné plemeno.  Slovenský hrubosrstý stavač je väčší (pes 62-68 cm, fenka 57-64 cm), sivo sfarbený pes s dlhými nohami a pevným telom štvorcového rámca, ktoré sa snáď s iným plemenom ani nedá pomýliť. Je temperamentný, vytrvalý a predovšetkým ľahko cvičiteľný a ovládateľný. Povahou je milý a priateľský.
 
Má všestranné využitie, nielen ako poľovné plemeno, ale aj ako ideálny spoločník a člen rodiny, a napr. vo Švajčiarsku sa používa ako záchranársky pes.