Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Pacienta trápil novotvar

Pacienta trápil novotvar

Ponúkame vám ďalší prípad priamo z našej ambulancie. Ide o pacienta asi dvojročného samca potkana, ktorému sa vytvoril novotvar.

Pacient u nás v Spektravete podstúpil operáciu pre odstránenie tohto novotvaru. Momentálne sa má lepšie a jeho rana sa pekne hojí. Teší nás, že sme mohli pomôcť ďalšiemu pacientovi.

Čo je vlastne novotvar?

Nazýva sa aj ako nádor, obsahuje rast tkaniva, v ktorom sa bunky môžu nekontrolovateľne množiť bez zjavných príčin. Medzi klinické príznaky patrí napríklad prítomnosť nezvyčajných rastúcich útvarov, ktoré môžu byť mäkké a ľahko sa s nimi manipuluje. Ďalej môže ísť o zmeny v koordinácii a mobilite zvieratka, alergickú reakciu, zväčšenie určitých partií tela, čo je spôsobené rastom daného novotvaru. Všimnúť si môžeme aj úbytok váhy, letargiu, či známky bolesti. Najčastejšie, kde sa vyskytuje novotvar u potkanov je koža. Avšak môže sa objaviť aj v častiach tela, kde sa najviac množia bunky (dýchaca sústava, tráviaca sústava) alebo, kde sú bunky stimulované hormónmi (prostata, vaječníky, mléčná žľaza).
 

Liečba novotvaru

V prvom rade sa odporúča chirurgické odstránenie, hlavne kým je novotvar malého rozmeru. V prípade, že nie je možné celé odstránenie, môže sa veterinárny doktor rozhodnúť pre čiastočné odstránenie.