Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Pacient s hryznými ranami

Pacient s hryznými ranami

Tento psík bol nešťastne napadnutý a pohrýzený iným psom. V našej ambulancii sme ho prijali s hryznými ranami, ktoré mal pacient v oblasti hrudníka a lopatiek na oboch stranách.

Práve hryzné rany sú jednou z častých príčin návštev veterinárnej ambulancie. Na základe rozsahu poranení, celkového zdravotného stavu psa a lokalizácie rany, veterinárny doktor stanoví ďalší postup ošetrenia. Cieľom liečby je znížiť infekciu, ktorá sa môže v rane rozvíjať. Preto je potrebné ranu najskôr vyčistiť a ak je to potrebné odstrániť mŕtve a poškodené tkanivá.

Pozor! Málokedy sa hryzné rany zašívajú, nakoľko v ústnej dutine je veľké množstvo baktérií, ktoré sa pri pohrýzení môžu preniesť do rany. Ak by sa hryzné rany zatvorili bolo by to perfektné miesto na množenie baktérií, tvorbu hnisu, či ďalších komplikácii. Ak je rana hlboká, ako v tomto prípade, používa sa tzv. dren. Ide o sterilný kus látky alebo sterilnú hadičku s otvormi, ktorá napomáha vytekať nežiaducím látkam z tela. Okrem toho tiež privádza kyslík, aby sa zamedzilo množeniu anaerobných baktérií a rana sa tak mohla samovoľne zahojiť bez komplikácii. Na fotografii sa nám pacient akurát prebúdzal z narkózy.

Odporúčame nepodceňovať hryzné rany a radšej ihneď navštíviť veterinára.