Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Morčiak Miško sa už cíti lepšie

Morčiak Miško sa už cíti lepšie

Trápil sa kvôli neodstatku vitamínu C, ktorý je u morčiat dosť častý.

Nedostatok vitamínu C u morčiat

Organizmus morčiat, tak ako u ľudí, si nie je schopný sám vytvárať vitamín C (kyselina askorbová). Preto si musia tento nedostatok dopĺňať v potrave, či už čerstvou zeleninou a ovocím, špeciálnymi kŕmnymi zmeskami určenými pre morčatá, prípadne rôznymi doplnkami. Nedostatok vitamínu C má pre zdravie omnoho horšie následky, než si ľudia myslia. Existuje ľudský variant ochorenia z nedostatku vitamínu C, tzv. skorbut, nazývaný aj choroba námorníkov. Ochorenie malo za následok mnoho úmrtí počas dlhých plavieb po mori. Až neskôr, keď sa objavila príčina, námorníci sa plavili loďami naplnenými kyslou kapustou, ktorá sa dá skladovať na dlhšiu dobu.

Prípad z ambulancie

Nedávno našu veterinárnu ambulanciu navštívil majiteľ mladého morčiatka. Zvieratko pred dvoma týždňami počas hry narazilo hlavičkou do nohy stola a poranilo si noštek. Miško prestal prijímať potravu, ale svedomitý majiteľ ho kŕmil ručne rozmixovanou kašovitou zmeskou (tzv. tekutým senom) cez striekačku. Zdravotný stav sa však ani po mnohých dňoch  nezlepšil, morča sa odmietalo samo nakŕmiť a ľavá nozdra sa škaredo zapálila. Veterinár okrem infekcie, podvýživy, diagnostikoval aj nedostatok vitamínu C, ktorý okrem iného, znižuje celkovú imunitu a tým komplikuje proces uzdravovania.

Pri nedostatku vitamínu C sú morčatá apatické, majú rozcuchanú srsť, nemajú záujem o potravu a strácajú na váhe. Znižuje sa imunita a nastupujú sekundárne infekcie. Objavuje sa krvácanie ďasien a bolestivosť zubov, výtok z nosa, boľavé kĺby a zviera kríva. Zranenia sa zle hoja. Tiež sa znižuje plodnosť zvierat a rodia sa slabé mláďatá. Ak morča vitamín C prijíma, ale v malom množstve, príznaky sa objavujú pozvoľna. Miško sa napokon vďaka správnej liečbe a intenzívnej starostlivosti uzdravuje.

Napriek tomu, že o vitamín C sú obohatené komerčné krmivá pre morčatá, nesprávne uskladnenie, svetlo a oxidácia zhoršujú kvalitu a znižujú celkové množstvo tohto vitamínu. Rôzne odborné pramene sa odlišujú, ale denná dávka vitamínu C by mala byť 10 – 25 mg. Ak je morča ustajnené vonku, potrebuje vyššie dávky (od 15 mg), v byte v teple stačia nižšie (cca 10 mg). Nezabúdajme, že morčatá v stresových situáciách (zmena prostredia, nové morča), gravidné a laktujúce samice, choré zvieratá a zvieratá v rekonvalescencii majú zvýšenú potrebu vitamínu C. Kŕmením potravou chudobnou na vitamín C sa prvé príznaky objavia behom 14 dní.

Majitelia morčiat počas návštevy na našej klinike často argumentujú tým, že pre svoje zvieratko predsa kupujú kvalitné zmesky pre morčatá, ktoré sú o tento dôležitý vitamín obohatené. Treba si uvedomiť, že aj pri správnom skladovaní krmiva, vitamín C vydrží cca. 3 mesiace. Nie je preto vhodné kupovať príliš veľké balenia krmiva, lebo po otvorení sa rýchlo znehodnocujú. Otvorené krmovo je najlepšie vždy presypať do vzduchotesnej nádoby. Aj rôzne vitamínové doplnky na svetle strácajú svoju účinnosť. Tiež pri výbere misky a napájačky treba pamätať, že vitamín C sa pri styku s kovom rýchlo rozkladá, a aby sa zabránilo reakcii so svetlom, sú najvhodnejšie tmavé napájačky.

Prevencia

Najlepšia prevencia spočíva v pestrej a kvalitnej strave, obohatenej o čerstvé ovocie a zeleninu.  Ak máte možnosť, vypúšťajte morčiatko do ohradeného vonkajšieho výbehu, aby mohlo spásať trávnik.

  • Bohaté na vitamín C sú: jahody, čierne ríbezle, kivi, paprika (najmä zelená), petržlenová vňať.
  • Najmenej vitamín C obsahuje: jablko, uhorka, mrkva, šalát, paradajka.

Zelenina dlhšie uskladnená stráca hodnoty vitamínu C. Odporúča sa, najmä v zimných mesiacov aspoň raz týždenne pridávať do vody alebo potravy vitamínové doplnky.

Čo možno o vitamíne C neviete?

Pokiaľ sú dlhodobo podávané zvýšené dávky vitamínu C, po okamžitom vysadení môže nastať paradoxná hypovitaminóza. Organizmus si na vysoké dávky vitamínov zvykne a po vysadení nadbytočných dávok telo odrazu trpí na nedostatok vitamínu C. Sú to akoby abstinenčné príznaky. Často to nastáva pri podávaní chemických potravinových doplnkov. Tak nastane avitaminóza, hoci reálny príjem vitamínov je dostačujúci. Prehnaná a úzkostlivá starostlivosť o morčatá a nadbytočné kŕmenie umelými náhradami môže priniesť viac škody než úžitku.

Na záver treba dodať, že kŕmením kvalitnými zmeskami a hlavne senom, trávou, zeleninou a občas ovocím, sa zdravotné problémy s nedostatkom (prípadne s nadbytkom) vitamínov neobjavujú.