Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Mladú mačičku trápili bolesti brucha a zvracala

Mladú mačičku trápili bolesti brucha a zvracala

Keď si ľudia donesú domov zvieratko, ich prvé kroky často smerujú do veterinárnej ambulancie, aby sa informovali o zdravotnom stave a následnej starostlivosti o zvieratko. 

K základnej prevencii patrí odčervenie a vakcinácia.

Kedy odčervenať?

Šteniatka a mačiatka treba prvýkrát odčerviť vo veku 2 týždňov a potom opakovane každé dva týždne do troch mesiacov veku. Od troch mesiacov raz mesačne až do pol roka. Dospelé zvieratá sa odčervujú pravidelne každého štvrť roka. 

Prečo tak často a pravidelne treba odčervovať?

Jednoducho preto, lebo odčervenie je jednorazová záležitosť. Odčervovací prípravok funguje len na určité štádiá parazitov práve sa nachádzajúcich v čreve. Zvieratá sa môžu znovu nakaziť z prostredia či od iných zvierat, preto treba tento zdravotný úkon pravidelne opakovať. Niektoré parazity sa prenášajú už cez placentu alebo materským mliekom do tela mláďat (škrkavky). Niektoré druhy cudzopasníkov sú prenosné zo zvierat na človeka.

Pred nedávnom sme mali prípad mladej mačičky u ktorej sa prejavovali bolesti brucha, zvracanie a apatia. Majitelia priniesli v pohári zvláštny článkovaný útvar, ktorý mačička vyvrátila a tak isto sa to objavilo aj v truse. My sme hneď poznali „vinníka“. Bol to kúsok z pásomnice mačacej (Taenia taenieformis) dlhej 5 cm. To znamená, že mačka bola silno začervená, aj keď už pár krát pred tým odčervená bola.

Pásomnice (Cestodes)

Sú vzácne a zaujímavé parazity tráviaceho traktu. Majú pretiahnuté, často veľmi dlhé telo tvorené hlavičkou, krčkom a článkami. Na hlavičke sú prichytávacie útvary, ako háčiky alebo prísavky. Na konci tela sa články oddeľujú a sú plné zrelých vajíčok.

U pásomníc kvôli parazitickému spôsobu života došlo k extrémnej redukcií mnohých orgánov (zjednodušená nervová sústava, chýbajúca tráviaca sústava, redukcia zmyslových orgánov) zato pohlavná sústava zaberá väčšinu tela. Jedná sa o hermafroditov so zložitými vývinovými cyklami. Každý článok predstavuje samostatnú reprodukčnú jednotku so samčími a samičími pohlavnými orgánmi. Pásomnice sú anaeróbne (k životu nepotrebujú kyslík) organizmy a potravu prijímajú celým povrchom tela. Tieto parazity mávajú dvoch a v niektorých prípadov až troch medzihostiteľov. Konečný vývin do dospelého jedinca a tým aj rozmnožovanie, ale prebehne až v definitívnom hostiteľovi, v tomto konkrétnom prípade u mačky. Rôzne larválne štádia sa môžu dostať i do človeka a vyvolať ochorenie. Mačky, ale aj psy sa môžu nakaziť konzumáciou hlodavcov, ako sú myši, potkany, a veľmi často ondatry. Medzihostiteľ sa nakazí vodou alebo potravou kontaminovanou fekáliami mäsožravcov (psy, mačky). ). Na 6. deň vytvárajú v hlodavcovi malé opaleskujúce útvary, o mesiac majú veľkosť 1cm a o 2 mesiace sú plne schopné nakaziť definitívnych hostiteľov (mačky, psy). Parazity sú tiež prenášajú aj hmyzom ako blchy a švoly, ktoré vaše zvieratko prehltne, preto treba zvieratá pravidelne odblšovať.

Aké sú príznaky napadnutia pásomnicou?

U našich štvornohých priateľov môžeme pozorovať zvýšenú teplotu, chudnutie napriek výdatnému kŕmeniu, matná a zježená srsť, striedavo hnačky a zápchy, prípadne zvracanie. Ďalej pozorujeme bolestivosť v oblasti brušnej dutiny, dýchavičnosť, nechutenstvo a apatiu. Najvnímavejšie sú mladé zvieratá.

Prevencia 

Ako prevencia proti pásomniciam (ale aj iným vnútorným parazitom) odporúčame pravidelné odčervovanie. Tak isto sa odporúča vyšetrenie trusu na veterinárnej klinike. Niektoré črevné parazity sa bežným odčervením nezlikvidujú (napríklad giardie, kokcídie). Vajíčka pásomníc sú extrémne odolné a môžu prežiť aj 5 cm vrstvu snehu, priame slnečné žiarenie počas 2 hodín. Pretože sa parazity nevylučujú v truse denne, treba priniesť zbernú vzorku aspoň z troch dní. V neposlednom rade v rámci prevencie je potrebné dodržiavať základy hygieny tam, kde sa zviera zdržiava, ako mačacia toaleta, pelech, misky. Skontrolujte si dátum v preukaze, kedy bolo Vaše zvieratko naposledy odčervené. 

Neváhajte a zastavte sa u svojho veterinárneho lekára, ktorý Vám ochotne poradí ohľadne odčervenia aj preventívneho vyšetrenia trusu.

Snáď ste sa dozvedeli niečo nové.

MVDr. Holecová, SpektraVet - veterinárna ambulancie BA Ružinov