Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Mačací vírus

Mačací vírus

Ochorenie nazývané calicivirus je možné definovať, ako určitý druh mačacej chrípky. Nazýva sa aj ako „nahý vírus“, čo predstavuje, že je relatívne rezistentný vo vonkajšom prostredí a je problémové sa ho zbaviť.

Po infekcii môže trvať až niekoľko týždňov, či mesiacov, kým sa pacient úplne vylieči. Ak máte podozrenie, že Vaša mačka môže mať trpieť calicivírusom, odporúčame nevyhnutne navštíviť veterinárneho lekára.

Prípad z našej ambulancie

Aj u nás v ambulancii sme mali nedávno pacienta s týmto vírusom. Po príchode do našej ambulancie mu bolo vykonané klinické vyšetrenie, pri ktorom boli objavené typické lézie v ústnej dutine, ktoré spôsobovali bolesť a následne nechuť prijímať potravu. Ďalšie príznaky, ktoré sa objavili boli predovšetkým zvýšená teplota a výtok z nosa. Následne sme urobili pacientovi aj vyšetrenie krvi, na základe ktorého výsledky poukazovali na zvýšené hodnoty leukocytov, čo predstavovalo zápal v organizme. Mačičke boli nasadené nesteroidné protizápalové lieky, ktoré zároveň utišujú aj bolesť a dva druhy antibiotík. Vzhľadom na to, že odmietala potravu, strávila u nás v ambulancii jeden deň na infúzii.