Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Hot spot

Hot spot

Určite ste počuli výraz hot spot a možno i premýšľali, čo to znamená. Hot spot, preložené z angličtiny „horúce miesto“, je akútny, často mokvavý zápal kože.

Príčiny môžu byť rôzne, pohryznutie blchy či iným parazitom, alergická reakcia, poškriabanie, zápal ucha, poranenie tŕňom alebo zaparenie kože. Jednoducho povedané príčinou môže byť hocičo, čo podráždi kožu.

Prípad z ambulancie

Jedného dňa k nám na ambulanciu prišiel dvojročný shi-tzu Max. Dlhá srsť sa mu kvôli chladnému počasiu dlhšie nestrihala. V oblasti hrudníka mal psík bolestivé miesto na koži vo veľkosti mince. Zistili sme, že to miesto bolo celé začervenalé, zapálené, veľmi bolestivé a mokvalo. Psíka to tak bolelo, že nám nedovolil, aby sme mu ranu ošetrili. Po dohode s majiteľom sme postihnuté miesto oholili strojčekom a dôkladne ošetrili v sedácii. Bola nasadená antibiotická liečba a psíkovi bolo treba ranu každý deň ranu ošetrovať. Najdôležitejšie bolo zabrániť škrabaniu, preto Max nosil golier. Max sa napokon vyliečil a odvtedy už podobné kožné problémy nemal.

U koho sa vyskytuje ochorenie

Ochorenie sa vyskytuje predovšetkým u psov s dlhou a hustou srsťou. U mačiek je zriedkavé. V našej praxi sa najčastejšie stretávame s hot spotmi u veľkých a dlhosrstých plemien psov, ktoré milujú vodu, ako zlatý retriever, nemecký ovčiak, bernský salašnícky pes, novofundlandský pes. Tiež čau-čau, dlhosrstá kólia, samozrejme shi-tzu, ale aj niektoré krátkosrsté plemená ako rotvajler. Ochorenie býva obyčajne sezónne, viazané na vlhké a horúce počasie, hoci sa s týmto bolestivým ochorením kože stretávame celoročne.

Postihnuté miesto je začervenané, často kruhovitého tvaru, dobre ohraničené, s vypadanou srsťou a v dôsledku škrabania zakrvácané. Neustálym škrabaním dochádza k mokvaniu rany a jej šíreniu do hlbších vrstiev tkaniva. Premnožené baktérie spôsobia žlto-zelený sekrét. Kožné lézie sú obyčajne jednotlivé, ale môžu byť aj mnohopočetné. Akútny zápal kože, zvaný hot spot najčastejšie postihuje trup, koreň chvosta, boky stehien, tváre alebo krku. Pri výskyte lézií na bokoch tela možno predpokladať výskyt bĺch. Kožné lézie vznikajú ako odpoveď na vonkajší stimul, napríklad zaparenie kože, či poštípanie hmyzom, ktorý sa prejavuje svrbením alebo bolestivosťou v tesnej blízkosti kožného stimulu. Svrbenie býva veľmi intenzívne a zviera si škrabaním a okusovaním spôsobí akútny zápal a infekcia kože sa rozšíri. Tým sa svrbenie len zvyšuje, zviera sa stále silnejšie škriabe a tak sa infekcia viac a viac prehlbuje.

Čo treba v tomto prípade robiť?

V prvom rade je potrebné zabrániť, aby sa vaše zvieratko naďalej samo zraňovalo. Napríklad nasadiť ochranný golier. Postihnuté miesto treba vystrihať, ranu umyť čistou vodou a umývať aspoň 3x denne odvarom repíka alebo harmančeka.  Často si ale sami s liečbou nemáte šancu poradiť a je nevyhnutná návšteva u Vášho veterinárneho lekára. Postihnuté miesto veterinár ošetrí, v prípade potreby nasadí antibiotiká a lieky proti svrbeniu, bolesti a proti parazitom. K lokálnej terapii sa používajú šampóny a dezinfekčné prípravky. Dôležité je nájsť príčinu vzniku ochorenia, aby sa problémy nevracali.

Toto nepríjemné a bolestivé ochorenie kože rozhodne netreba podceňovať. Hot spot vzniká rýchlo, ale liečba sa môže vliecť i celé týždne. Je nutné venovať pozornosť akémukoľvek poraneniu kože, zvlášť, keď sa zviera škriabe. Tiež je nevyhnutné zabrániť zapareniu kože. Nemožno zabúdať na prevenciu proti kliešťom a blchám, či už v podobe tabletky, pipety alebo obojku a v neposlednom rade patrí dôsledná starostlivosť o srsť.