Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Felinný imunodeficientný vírus

Felinný imunodeficientný vírus

Mačička k nám do ambulancie prišla veľmi vychudnutá a s hnisavými očami. Podľa slov majiteľa, jeho foto dokumentácie a zubného vzorca bol vek mačičky približne jeden rok, avšak stavbou tela pripomínala skôr mačiatko.

Pri testovaní krvi pomocou rýchlo testu bola na ambulancii zistená tzv. mačacia forma HIV, ktorá sa odborne nazýva Felinný imunodeficientný vírus, či mačací AIDS. Ide o vírusové infekčné ochorenie mačiek, ktoré spôsobuje poruchy a neskôr zlyhanie imunitného systému, čo znamená, že sa mačka nakoniec nedokáže ubrániť ani najbanálnejším infekciám. Pôvodcom ochorenia je vírus z čeľade Retroviridae, ktorý je príbuzný vírusu HIV.

Ochorenie sa prenáša kontaktom medzi mačkami. Vo väčšine prípadov je infekcia získaná uhryznutím (bitky, párenie) od dlhodobo infikovaných mačiek, či pohlavným stykom. Mačiatka sa môžu nakaziť už počas gravidity, pôrodu, slinami alebo pri pití materského mlieka. Infekciu je možné zistiť jednoduchým krvným vyšetrením alebo rýchlotestom priamo u veterinára. Typické príznaky ochorenia sú sú zväčšené lymfatické uzliny, zápalové ochorenia ďasien, očných spojiviek, kože, nádcha, chronické hnačky, horúčky, apatia, rozvoj nádorov.

Fázy ochorenia

  • Prvá fáza môže trvať dni, týždne a dokonca mesiace. Niekoľko týždňov po nákaze mačky prejavujú horúčky, hnačky, nechutenstvo, či letargiu.
  • V druhej fáze je mačka asymptomatická, čo znamená, že nevykazuje žiadne príznaky infekcie, avšak je prenášačom nákazy. Táto fáza môže trvať roky.
  • V tretej fáze sa mačke postupne rozvíjajú ďalšie príznaky - dýchacie problémy, nádcha, chronické problémy... Ide o štádium, kedy je mačka náchylnejšia na ochorenia spôsobené baktériami, hubami, vírusmi a prvokmi.

Liečba a prevencia 

Ide o nevyliečiteľné ochorenie, veterinárna starostlivosť môže jej priebeh len zmierniť a oddialiť. Terapia je len podporná na zlepšenie celkového zdravotného stavu, proti pridruženým infekciám a imunostimulačná. Môže mačke predĺžiť život a zlepšiť jeho kvalitu, ale podmienka je, aby bola chovaná oddelene od ostatných zdravých jedincov, aby nedošlo k ďalšiemu šíreniu ochorenia. Ak vaša mačka vykazuje príznaky infekcie FIV, návštevu veterinára dlho neodkladajte.