Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Aj bobule hrozna môžu otráviť zvieratko

Aj bobule hrozna môžu otráviť zvieratko

Jedlo, ktoré bežne konzumujú ľudia, často vôbec sú vhodné pre zvieratá. Miška, dvojročná drobná fenka čivavy, v noci zjedla 5 bobúľ hrozna...

Niektoré sú dokonca pre domácich maznáčikov toxické. Dnes je všeobecne medzi chovateľmi známe, že čokoláda je pre psov jedovatá. Ale kvôli slabej osvete sa málo vie aj o toxicite hrozna a sušených hrozienok.

Prípad z ambulancie

Miška, dvojročná drobná fenka čivavy, v noci zjedla 5 bobúľ hrozna. Sladké voňavé ovocie je pre psíkov lákavé. U tak maličkého psíka to môže byť osudné, pretože hrozno, či už celá bobuľa alebo len hroznová šťava, môže do pár hodín spôsobiť akútne zlyhanie obličiek. Majitelia okamžite kontaktovali našu kliniku a po dohode s veterinárnym lekárom prišli na pohotovosť. Vďaka rýchlemu zásahu sa fenku Mišku podarilo stabilizovať a teraz už sa má opäť dobre.

Ďalšie nebezpečné potraviny

Okrem hrozna a sušených hrozienok sú ďalšie potraviny, ktoré môžu ohroziť zdravie Vášho psíka: paradajky, avokádo, cibuľa, cesnak, zemiakové šupky, hríby, jadierka z jabĺk, hrušiek, kôstky z čerešne, broskyne, marhule, slivky, pleseň zo syra, či plesnivé potraviny. Tiež muškátové orechy, makadámové orechy a samozrejme čokoláda. Známe sú tiež otravy zo surovej pečene (alebo nadmerného kŕmenia varenej pečienky). Kŕmením vhodnej stravy môžete zabezpečiť dlhý a zdravý život pre vášho psíka. Ak chováte papagája, alebo iné zvieratá, ktoré sú kŕmené hroznom, dajte pozor, aby sa pes k ich miske nedostal.

Pokiaľ pes zožerie hrozienka, či pre psa jedovatú potravinu, vypije hroznovú šťavu, odporúčame okamžite kontaktovať veterinárneho lekára a postupovať podľa jeho pokynov.