Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Vianočné sviatky alebo ako udržať naše mačky v bezpečí

Vianočné sviatky alebo ako udržať naše mačky v bezpečí

Ktoré tradičné vianočné rastliny sú pre mačky nebezpečné? K vianočným sviatkom neodmysliteľne patrí vianočná výzdoba.

Krásne ozdobený vianočný stromček, na stole adventný veniec zo smrekových vetvičiek a prekrásna vianočná ruža. Tieto dekorácie sa však nepáčia len ľuďom, ale prirodzene môžu lákať aj pozornosť mačky. Treba však pamätať, že mnohé vianočné rastliny sú pre domáce zvieratá škodlivé (niektoré dokonca jedovaté).

Vianočný stromček:

Netreba zdôrazňovať, že ligotavý vianočný stromček bude určite veľkým lákadlom pre zvedavé mačky. Vždy je lepšie myslieť na to vopred a pri výbere aj výzdobe rátať so zvieratkom v domácnosti. Dôležitý je už hneď aj výber stromčeka. Ihličie borovice čiernej je pre mačky toxické, po požití poškodzuje pečeň a otrava môže končiť až smrťou. Ak si prajete mať živý stromček, lepšia voľba je smrek alebo jedlička. Treba však odstraňovať všetko vypadané ihličie, lebo je ostré a pri prehltnutí môže poškodiť tráviaci aparát mačky. Hlavne smrek obyčajný zvykne viac opadávať. Okrem toho ihličie môže byť postriekané pesticídmi, spomaľovačmi horenia, či konzervačnými látkami. Proti okusovaniu vetvičiek je možné použiť vhodný postrek. Existujú spreje proti obhrýzanie v chovateľských potrebách alebo je možné vyrobiť si vlastnú zmes citrónovej šťavy s vodou, či citrusový olej a postriekať stromček. Samozrejme je potrebné rátať s tým, že na niektorú mačku to funguje viac, na inú menej.

Mačku môžu tiež lákať všetky tie ligotavé ozdoby, stužky, salónky, a iné vianočné dekorácie. Je lepšie aby ozdoby mali také rozmery, aby ich mačka nemohla prehltnúť, bez ostrých hrán a nerozbitné. Pozor treba dať aj na elektrické svetielka a kábliky. Tiež radšej vynechajte rôzne čokoládky, salónky, medovníky, ktoré by mlsné zvieratko mohlo zjesť. Môžu totiž vyvolať tráviace problémy.

Úplne najbezpečnejšie je mať vianočný stromček v inej miestnosti, kde sa mačka nenachádza a zavrieť dvere. Ak to nie je možné, zadovážte si radšej mohutný stojan, aby mačka stromček neprevrátila, (prípadne ho pripevnite ku stene alebo ku stropu) a postarajte sa, aby v blízkosti stromčeka nebol žiaden nábytok, kreslo, gauč, po ktorom by zvieratko vyskočilo priamo na vianočný stromček.

Vianočná ruža:

Na vianočný stôl neodmysliteľne patrí aj vianočná ruža či hviezda. Táto tradičná vianočná rastlina je však veľmi jedovatá, konkrétne biele latexové mlieko, ktoré z nej vyteká. Pri lízaní alebo prežúvaní listov zapríčiňuje silné bolesti žalúdka, zvracanie a hnačku. Ak máte doma malé dieťa, psa alebo mačku, radšej túto rastlinu nekupujte, prípadne si zadovážte umelú náhradu, a tak neohrozíte zdravie detí a domácich zvierat.

Imelo a cezmína:

K tradičnej vianočnej výzdobe patrí cezmína - pichľavý symbol Vianoc (rastlina s ostrými listami a červenými bobuľami) a imelo - rastlina, ktorá od pradávna je považovaná za symbol šťastia. Ale pozor tieto rastliny sú pre mačku veľmi jedovaté. Už požitie malého množstva listov alebo bobúľ môže spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť a väčšie množstvo kardiovaskulárne problémy a dokonca smrť. Ak máte doma mačku, radšej sa imela a cezmíny vzdajte, a miesto nich si doneste ich umelú náhradu.

Amarylky a zornice:

V tomto sviatočnom období sa dajú kúpiť amarylky a zornice. Je pekné pozorovať ako z cibuľky v črepníku vyrastie vysoká, krásna rastlina, ale pre mačky sú veľmi jedovaté. Ich požitie vyvoláva zvracanie, hnačku, tras, preto si cibuľku týchto rastlín radšej domov nenoste.

Pri vianočnej výzdobe buďte opatrní a nedovoľte, aby Vám zvedavé a mlsné mačky znepríjemnili sviatky prípadnou návštevou veterinárnej pohotovosti. V prípade, že sa niečo také ale stane, neváhajte a kontaktujte svojho veterinára.