Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Ušný svrab

Ušný svrab

Veľmi časté ochorenie vonkajšieho zvukovodu (nielen) mačiek. Stáva sa, že našu veterinárnu ambulanciu vyhľadá človek, ktorý poskytol domov malému roztomilému opustenému mačiatku.

Všimne si, že zvieratko trepe hlavou a škrabe si ucho. Veterinár často už pri bežnom pohľade na ucho, podľa tmavého mazu pripomínajúceho kávovú usadeninu, pozná príčinu ukrutného svrbenia. Samozrejme, nie vždy, je to také jednoduché.

Avšak túto nepríjemnú chorobu majú často aj mačky a tiež psíky, kde je o nich dobre a s láskou postarané. Majitelia nechápu ako a kde sa ich zvieratko mohlo nakaziť. Jednoducho povedané, ide o ochorenie, ktoré sa veľmi ľahko a rýchlo prenáša.

Čo je to vlastne svrab?

Ušný svrab spôsobuje malý roztoč, odborne nazývaný svrabovec ušný (Otodectes cynotis). Hoci parazit najčastejšie napáda mačky, v našej veterinárnej praxi sa bežne stretávame s ušným svrabom u psov, fretiek a dokonca sú popísané aj výnimočné prípady, kedy bol roztočmi napadnutý človek.

Roztoč oválneho tvaru žije na koži, ktorú nabodáva a živý sa vytekajúcim tkanivovým mokom a epitelom. Prenáša sa priamym kontaktom medzi zvieratami. V uchu mačky žije cca. 1000 roztočov, u psov výrazne menej. Pre parazita nie je problém preliezť z jedného ucha do druhého a takto môže napadnúť nielen mačky, ale aj psov a fretky U mačiek sa dokonca parazity našli aj na koži mimo zvukovodu. Celkový vývin trvá 18 – 28 dní. Samička nakladie vajíčka s lepkavým povrchom, z ktorých sa za 4 dni vyliahnu šesťnohé larvy, ktoré sú hneď po vyliahnutí schopné samé prijímať potravu. Po nakŕmení si dajú 10 – 30 hodinový odpočinok a pokračujú vo vývine, až sa zmenia na osemnohých dospelých jedincov. Je zaujímavé, že už nedospelé samičky sú schopné sa páriť. Dospelé roztoče žijú 2 mesiace.

Svrabovce narúšajú stenu vonkajšieho zvukovodu a tá je potom náchylnejšia na sekundárne infekcie. Toto ochorenie je veľmi svrbivé a zviera si intenzívnym škrabaním poraní ucho. Nastupujú zápaly vonkajšieho zvukovodu a pri podcenení zdravotného stavu a neliečení zvieraťa sa zápal môže rozšíriť až do hlbších častí zvukového aparátu.

Klinické príznaky

Medzi klinické príznaky zaraďujeme zvýšenú tvorbu mazu hnedo – čiernej farby pripomínajúcu kávovú usadeninu viditeľnú vo vonkajšom zvukovode, tvorbu chrást a nálepov, potriasanie hlavou a snahu zbaviť sa silného svrbenia. Pri silnom dráždení ucha, môže vzniknúť hematóm, deformácia oboch ušníc a zranenia po škrabaní. Pri sekundárnych infekciách pozorujeme vypadávanie srsti a mokvavé ekzémy. Ak sa infekcia dostane do vnútorného ucha, objavujú sa nervové príznaky, ako nekoordinované pohyby, tackanie sa, kŕče, nefyziologické držanie hlavy až hluchota.

Diagnostika 

Diagnostika ušného svrabu spočíva, po rozhovore s majiteľom (anamnéza), jednak v celkovom zhodnotení správania zvieraťa (potriasanie hlavou, intenzívne škrabanie), predovšetkým jednoznačne na základe klinického vyšetrenia. Vyšetrenie ucha sa robí otoskopiou (kedy sa kamerou pozrie veterinár do ucha a vidí nielen prípadné roztoče, ale aj posúdi rozsah poškodenia ucha) alebo mikroskopicky (výter zo zvukovodu sa vyšetrí pod mikroskopom, kde vidno roztoče). Otodektový svrab sa vyskytuje až u 50% mačiek so zápalom vonkajšieho zvukovodu. U psov je to cca. 2 %. Najnáchylnejšie bývajú mladé zvieratá a často sa ochorenie vyskytuje v zariadeniach s vysokým počtom zvierat, ako sú útulky, výstavy.

Ako sa dá ušný svrab liečiť?

Základom sú antiparazitika účinné proti svrabu. Následne je v niektorých prípadoch nutné preliečiť aj už vzniknutý zápal a poškodenie ucha. Čo je ale najdôležitejšie a na čo treba vždy pamätať, je čistenie uší. Uši je potrebné čistiť každý deň, najlepšie s určitým odstupom ešte pred aplikáciou liečiva. Správne vyčistené ucho vhodným čistiacim roztokom je základom úspešnej liečby. Lieky majú šancu fungovať správne, ak je ucho dobre, najlepšie odborne vyčistené, a zbavené hnedo-čiernych nánosov. Vždy je vhodné preliečiť všetky zvieratká žijúce v jednej domácnosti naraz. Tak sa zabráni ďalšiemu šíreniu tohto nepríjemného ochorenia a opakovanému výskytu parazitov. Tiež je treba podľa pokynov veterinárneho lekára prísť aj so zvieratkom následne na kontrolu, aby ste sa presvedčili o účinnosti liečby.

Ideálne je prísť s každým novým zvieratkom na preventívnu prehliadku.

Jej súčasťou je aj kontrola ušiek. Rovno tak zabránite zavlečeniu parazitov do Vašej domácnosti. Ak máte mačku žijúcu vonku, odporúča sa preventívne raz mesačne nakvapkať antiparazitárny spot on proti ušnému svrabu.