Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Tráviace problémy u zvierat

Tráviace problémy u zvierat

Prečo vzniká hnačka, a ako ju liečiť? Stáva sa, že našu veterinárnu ambulanciu vyhľadá človek, ktorý poskytol domov malému roztomilému opustenému mačiatku.

Trápi nielen veľkých a malých psíkov a mačičky, ale aj iné živočíšne druhy, napríklad králiky, morčatá, exotické vtáctvo a podobne.

Príčiny 

Najčastejšou príčinou hnačky býva práve strava. Predovšetkým náhlu zmenu stravy zvieratá horšie znášajú. Ďalej to môže byť zdravotne závadná strava, napr. krmivo po záruke, pleseň, pokazené alebo vyhodené potraviny. Pre zvieratá nie je vhodná  ani ľudská strava a kŕmenie od stola, ale pozor treba dávať aj na rôzne pochúťky a odmeny, nie každému zvieratku môžu vyhovovať. Preto sa odporúča kŕmiť len kvalitným krmivom určeným pre konkrétny druh zvieratka, vekovú a veľkostnú kategóriu. V prípade, že meníte stravu, tak treba krmivo vymieňať postupne. Ako prevencia je dobré pomaličky privykať zvieratko na nové krmivo a to tak,  že prvý deň mu dáme ¼ nových granuliek (alebo konzervy) zamiešanú so starou, druhý deň polovicu, tretí deň ¾ a keď psík alebo mačička nemá problémy, môže sa prejsť na novú stravu. 

Veľmi častou príčinou úporných hnačiek bývajú parazity. Parazity môžu byť mikroskopické - giardie, kokcídie alebo aj  viditeľné voľným okom - škrkavky, pásomnice. Psov i mačky treba pravidelne odčervovať, dokonca aj vtedy, keď sú celý život v dome a nikdy nevychádzajú von. Šteniatka a mačiatka prvýkrát vo veku 2 týždňov  a do 3 mesiacov každé 2 týždne, potom raz mesačne. Dospelé zvieratá sa odčervujú 3 až 4-krát do roka, podľa vyšetrenia trusu. Bežné odčervenie ale niektoré parazity nezničí (napríklad giardie a kokcídie), preto sa po vyšetrení trusu s pozitívnym výsledkom nasadia špeciálne lieky. Keďže sa parazity nevylučujú denne, ideálne treba vždy priniesť zbernú vzorku trusu aspoň z troch dní. V truse sa potom pod mikroskopom hľadajú samotné parazity alebo ich vajíčka. Zvieratká, ako napríklad morča, trpasličí králik či papagáje sa odčervujú až po vyšetrení trusu.

Ďalšou príčinou hnačiek domácich zvierat býva infekcia, či už bakteriálneho (napr. E.coli, clostridie), alebo vírusového (napr. koronavírus, parvovírus) pôvodu. Ciest, akými sa patogén dostane do organizmu a vyvolá ochorenie, môže byť niekoľko. Najčastejšie to býva po iných chorých zvieratách, s ktorými sa vaše zvieratko dostane do styku priamo alebo s ich výlučkami, alebo kontaminovanou potravou, vodou. Môže to byť počas prechádzky alebo keď prinesiete nové, nie úplne zdravé zvieratko domov. Samozrejme, záleží aj od sily imunitného systému vášho zvieratka. Tak ako v prípade ľudí, treba dodržiavať základné hygienické zásady a radšej sa vyhýbať miestam s vysokým výskytom psov či voľne žijúcich mačiek. Po zadovážení si nového papagája, plaza, králička treba umiestniť zviera najskôr do karanténneho boxu a až sa presvedčíte o jeho dobrom zdravotnom stave, môžete novému zvieratku umožniť prístup k ostatným zvieratám. V neposlednom rade aj sám  chovateľ by mal dodržiavať základy hygieny.

Žiaľ, častou príčinou hnačiek bývajú tiež otravy. S týmto sa najčastejšie stretávajú chovatelia psov a mačiek. Sú ľudia, ktorí vyhodia na trávnik nakrájané párky či chlieb naplnený jedom alebo chemikáliou, aby to psík zjedol počas vychádzky, alebo dokonca prehodia otrávené kúsky cez plot, aby zámerne otrávili psov a mačky. V prípade, že niečo takéto uvidíte, treba to okamžite nahlásiť úradom, polícii, prípadne vzorku poslať na rozbor. Ide o všeobecné ohrozenie, lebo k takýmto otravám sa môže dostať aj malé dieťa. Odporúčame počas vychádzky pozorne sledovať psa, aby nič nevzal do papule a v prípade podozrenia kontaktovať veterinárneho lekára. Niektorí majitelia psov pod odborným výcvikom u cvičiteľa vycvičia psa tak, že nikde a od nikoho nevezme jedlo, jedine od pána.

Iné menej časté, ale o to nebezpečnejšie príčiny hnačiek bývajú cudzie telesá v tráviacom trakte, ďalej choroby pankreasu, pečene, obličiek.

Ako môžete pomôcť vášmu zvieratku s hnačkou?

Majitelia najčastejšie nesprávne čakajú, že tráviace problémy prejdú samé. Neuvedomujú si ale, že úpornou hnačkou sa zviera veľmi rýchlo vyčerpá. Dehydrované zvieratko trpí bolesťami, je zoslabnuté a stráca na váhe. Počas hnačky sa odporúča len voda a diétna strava (u psíka kuracie mäso, ryža, mrkva, u mačky varené bledé kuracie mäso, varená ryža, u králika, morčaťa len seno). Keď sa tráviace problémy do druhého dňa nezačnú zlepšovať, tak je lepšie navštíviť veterinára.

Zvieratá sú po hnačke značne dehydrované a potrebujú infúznu terapiu na doplnenie tekutín a zharmonizovanie vnútornej rovnováhy. Podľa potreby sa podávajú antibiotiká, gastroprotektíva, lieky od bolesti a proti kŕčom. Zvieratko je nutné sledovať, dávať naň pozor a zabezpečiť kľudový režim a diétnu stravu. Ak problémy pretrvávajú, treba doplniť ďalšie vyšetrenia, ako röntgen, sono, vyšetrenie trusu a krvi, prípadne ďalšie vyšetrenia v laboratóriu.

Ako jej predísť?

Akejkoľvek hnačke sa dá predísť kvalitnou výživou, dobrou hygienou chovu, pravidelným odčervovaním a očkovaním proti infekčným ochoreniam. Samozrejme, netreba zabúdať ani na pravidelné preventívne prehliadky u veterinárneho lekára.

Naši lekári sú nielen vynikajúci odborníci, ale aj starostliví ľudia ochotní pomôcť vášmu zvieratku a odpovedať na vaše prípadné otázky.