Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Thelazióza psov a mačiek

Thelazióza psov a mačiek

Ide o parazitické oftalmologické ochorenie, ktoré postihuje oči domácich i voľne žijúcich mäsožravcov, dokonca aj ľudí. Pôvodca sa označuje ako orientálny / očný červ.

Prenášaný je konkrétne lesným druhom drozofilnej mušky Phortica variegata. Tento očný červ je prítomný v spojivkovom vaku a slzných kanálikoch. Dokáže u psov vyvolať vážne zápaly spojiviek, ktoré môžu viesť v horších prípadoch dokonca až k slepote.

Aké sú príznaky ochorenia?

Môže ísť o nadmerné žmurkanie, začervenanie, opuch postihnutého oka, svrbenie, výtok z očí, zápal spojiviek... Výraznosť klinických prejavov závisí aj od závažnosti infekcie. Infikované môže byť len jedno oko, ale aj obe oči zároveň. Liečba tohto nepríjemného ochorenia spočíva v podaní vhodných antiparazitík a manuálneho vytiahnutia parazitov zo spojivkového vaku.

Prvý prípad tohto ochorenia bol pozorovaný v roku 1910 v Pakistane a preto sa mu hovorilo "oriental eyeworm". V Európe bol jeho prvý výskyt zaznamenaný v roku 1989 v Taliansku (Piemont). Po roku 2000 sa objavil postupne vo väčšine Európy. V roku 2016 bol zaznamenaný aj na Slovensku konkrétne v okolí Košíc a Michaloviec a jeden prípad aj v Modre.