Dnes zatvorené

+421903494000

Starostlivosť o zuby a dentálna hygiena domácich miláčikov

Starostlivosť o zuby a dentálna hygiena domácich miláčikov

Starostlivosť o chrup Vášho zvieracieho miláčika je veľmi dôležitá, hlavne ak chcete predísť predčasnej strate jeho zubov. Za veľmi častý klinický nález sa v súčasnosti považuje zubný kameň, ktorý je nielen problém estetický, ale aj zdravotný.

Zdravý chrup je veľmi dôležitou súčasťou celkového zdravia zvieratka, nakoľko ochorenie zubov môže mať negatívny dopad na stav jeho vnútorných orgánov. V ústnej dutine predstavuje mineralizovaný stvrdnutý zubný povlak na povrchu zuba. Zubný kameň ako taký nespôsobuje bolesť, je to však začiatok komplikácií, ktoré už bolesť spôsobiť môžu. Nesprávne očistený chrup môže spôsobovať psom /mačkám zápal ďasien, krvácanie, periodontitídu, vypadnutie zubov, alebo aj závažnejšie zdravotné problémy.

Príznaky ochorenia zubov

  • bolestivosť pri čistení zubov, hryzení
  • nepríjemný zápach z ústnej dutiny
  • začervenanie ďasien a slizníc
  • zvýšené slinenie, nechutenstvo
  • ľahko krvajúce ďasná
  • viditeľný zubný povlak alebo kameň
  • ústup ďasien - odhaľovanie zubných koreňov
  • kývanie, vypadávanie zubov

Ako zubný kameň vzniká a možné komplikácie

Baktérie spoločne so zvyškami jedál na zuboch, ďasnách a v medzizubných priestoroch tvoria v ústnej dutine určitú vrstvu nazývanú zubný povlak (plak), do ktorého sa postupne začnú ukladať minerálne látky zo slín. To znamená, že zubný povlak časom začne podliehať minimalizácií, a tým dôjde k tvorbe zubného kameňa. Prvá fáza je tzv. gingivitída. Ide o zápalovú reakciu ďasien, ktorá je spôsobená hromadením plaku pri okrajoch ďasien. Postupne dôjde k premene zubného plaku na kameň. Tento proces je vratný, len ak sa včas zakročí a zvieratko podstúpi dentálne ošetrenie. Tým pádom je možné postihnuté zuby ešte zachrániť. Druhá fáza sa nazýva periodontitída. Ide o nevratné štádium ochorenia ďasien a zubov, kedy dochádza k deštrukcii podporných tkanív a následne ku strate zubov. V takomto prípade je potrebné podstúpiť komplexnú liečbu ústnej dutiny a celého organizmu. Jedným z možných riešení je aj vytrhnutie postihnutých zubov.

Odstránenie zubného kameňa

Je dôležité, aby sa vzniknutý zubný kameň pravidelne odstraňoval. Na čistenie zubného kameňa používame v Spektravete ultrazvukový prístroj Forte300. Pomocou neho vyčistíme zuby a odstránime zubný kameň spôsobujúci paradentózu a nepríjemný zápach. Zákrok prebieha v ľahkej anestézii, ktorá zaťažuje organizmus čo najmenej. Anestetika a ich objem volíme podľa pacienta a jeho aktuálneho zdravotného stavu. Ponúkame aj možnosť inhalačnej anestézie, ktorá je najbezpečnejšou voľbou u geriatrických pacientov. 

Ako preventívne postupovať?

Existuje niekoľko spôsobov vďaka, ktorým môžete udržiavať zuby zvieratka v dobrom stave. Predovšetkým pravidelnou dentálnou hygienou pomáhate predchádzať zápalom ďasien, parodontitíde, tvorbe zubného kameňa, či zápachu z papuľky. Po odstránení zubného kameňa u veterinára, môžete zvoliť rôzne prípravky vhodné na prevenciu ústnej dutiny, či už vo forme výživových doplnkov (žuvacie tyčinky, dentálne prášky, dezinfekčné vody), alebo pravidelné čistenie kefkou a enzymatickou pastou. Tieto spôsoby často úplne nezabránia tvorbe zubného plaku a kameňa, ale môžu tento proces spomaliť. Nezabúdajte ani na každoročnú preventívnu prehliadku, kedy určíme nutnosť odstránenia zubného kameňa a stupeň zápalu ďasien. Okrem toho vás poučíme o správnej hygiene a povieme si ďalší postup pri prevencii. Absolvovať by ju bolo vhodné minimálne raz ročne, aby sa v predstihu odhalili prvotné klinické príznaky možnej prebiehajúcej patológie.