Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Spoznávajte plemená - Bígl

Spoznávajte plemená - Bígl

Medzi ľuďmi je to veľmi obľúbené psie plemeno, ktoré si Vás podmaní už len svojím vzhľadom. Pôvodne bol chovaný ako lovecký pes. Ide o inteligentného a zároveň aktívneho psa, ktorý potrebuje byť neustále niečím zamestnaný.

Povaha, výchova, výcvik

Po svojích predchodcoch zdedil rýchlosť a skvelý čuch. Vyznačuje sa svojím energetickým charakterom. Miluje aktivity, pri ktorých môže premýšľať, ako aj prechádzky so svojím majiteľom. Aj keď vyzerajá ako pes na maznanie, je to veľmi sebavedomé stvorenie, ktoré potrebuje nad sebou pevnú ruku. Je veľmi učenlivý a skvelý zvierací priateľ. Je neustále dobre naladaný a plný vitality. Jeho povaha je vyrovnaná a priateľská.

Vzhľad 

Bígl patrí k stredne veľkým plemenám. Má obzvlášť silné nohy, čo predstavuje pre neho rýchlosť a výdrž. Ide o hladkosrsté plemeno. Jeho sfarbenie je kombinácia hnedo bielej, hrdzavo bielej alebo zlato bielej farby. Poprípade sa môže objaviť aj varianta čierno hnedej a biele farby. Špička chvosta býva sfarbená do biela.

Vzťah k ľuďom, deťom a zvieratkám v rodine

Bígl sa nepovažuje za problémového psa, či dokonca neovládateľného. Vzhľadom na to, že bol chovaný v smečkách, dokáže dobre vychádzať s inými domácimi zvieratami. Dokonca má aj veľkú trpezlivosrť pri hre s deťmi. Pri deťoch sa cíti výborne. Ak im ukážete, ako sa majú k sebe správať, budú si dobre rozumieť a budú zároveň skvelými parťákmi. Je potrebné myslieť na to, že sa nesmie nudiť a nesmie byť sám. V rodine sa cíti ako vo svojej svorke. Je veľmi znášanlivý voči ľuďom, ako aj iným psíkom. 

Starostlivosť

Bígl má krátku a hustú srsť, preto je starostlivosť o jeho srsť veľmi dôležitá. Nezabúdajte na pravidelné česanie a odstraňovanie odumretej srsti, stimulácií jej premasťovania. Následne bude jeho kožúšok vyzerať skvelo a zdravo. Odporúča sa psíka už od malička učiť na vodu. Pred kúpaním je vhodné ho dobre vyčesať, čím sa odsránia najviac odumreté chlpy, prach a nečistoty. Nezabúdajte aj na čistenie ušiek a strihánie pazúrikov.

Genetika

Biglov trápia často vyskočené platničky, z dôvodu krátkych nôh a dlhého tela. Môže sa vyskytnúť aj meningitídna artritída, nazývaná aj ako  beagle pain syndrome. Ide o zápalové ochorenie miechy, ktorého príčina nie je známa. Vyvoláva hnisavý zápal miechy a ciev. Podobne často sa u bíglov vyskytuje tzv. Hound-ataxie, často zvané ako degeneratívna myelopatia, čo je tiež neurologická choroba. Ide o degeneratívny zápal miechy a šedého tkaniva v mozgovom kmeni, čo sa prejavuje problémami pri pohybe a kŕčovým ochrnutím. U tohto plemena sa často vyskytujú aj ušné ochorenia. Usadzajúci sa sekrét či vniknuté cudzie telesá ako sú steblá trávy, spôsobujú bolestivé zápaly. Taktiež hmyz, ako sú roztoče, sa v uchu psa cítia ako doma.

Zaujímavosti zo života

Pôvod Bígla je Spojené kráľovstvo, Anglicko, Veľká Británia. Boli využívané aj ako lovecké psi, predovšetkým pri love králikov a zajacov. Je známe, že bígl má jeden z najlepších nosov. Napomáhajú mu aj dlhé uši. Bol obľúbeným loveckým psom dokonca aj v kráľovskej rodine. Chovala ho Alžbeta I., Viliam III., Juraj IV. V dnešnej dobe sa najviac využíva ako spoločník. Dĺžka života je v priemere 12 - 15 rokov.