Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Novoročné oslavy a zvieratká: Ako ich ochrániť?

Novoročné oslavy a zvieratká: Ako ich ochrániť?

Kým my počas Silvestra oslavujeme a obdivujeme ohňostroje, naši zvierací priatelia prežívajú doslova večer plný strachu. Mali by sme myslieť aj na to, že psíky aj mačky majú citlivejší sluch ako človek, preto vnímajú zvuky oveľa intenzívnejšie.

Vedeli ste o tom, že existujú prípravky používané v stresových situáciách, ktoré by mohli pomôcť vášmu zvieratku prekonať nezvyklé situácie, akou je napr. Silvestrovská noc? Vo všeobecnosti sú všetky voľne dostupné prípravky na prírodnej báze a sú pre zvieratko neškodné. Ich účinok je variabilný a individuálny. Do veľkej miery závisí od miery stresu zvieratka, jeho povahy, veľkosti, veku.

Treba pamätať aj na to, že aj keď zvieratko problémy doteraz nemalo, s vekom sa môže meniť miera citlivosti na rôzne podnety. A zvieratko, ktoré doteraz každý rok s vami so zaujatím sledovalo ohňostroje, sa môže tentokrát skrývať pod posteľou. Tieto prípravky je vhodné použiť pri jednorazových stresových situáciách ako cestovanie, zmena prostredia, návšteva veterinára, odlúčenie, ale aj pri dlhodobej liečbe psychických problémov. Najčastejšie ľudia siahajú po týchto prípravkoch pri chove mačiek a malých plemien psov, ktoré vykazujú nervozitu, hyperaktivitu, úzkosť či reagujú na stres z prostredia, najmä:

  • pri ohňostrojoch a búrkach
  • pri zmenách prostredia
  • pri návštevách veterinára
  • pri sťahovaní alebo cestovaní
  • pri väčších návštevách alebo oslavách
  • pri strese z osamotenia a nudy.

Pred použitím ktoréhokoľvek prípravku je vždy potrebné prečítať si príbalový leták a dbať na správne dávkovanie, zohľadniť vek, hmotnosť a prípadné iné ochorenia vášho zvieratka ako aj mieru stresu, ktorý u neho Silvester vyvoláva. Účinok týchto liekov je veľmi individuálny a bojazlivé zvieratko je vhodné mať stále pod dohľadom. V prípade akýchkoľvek nejasností je namieste obrátiť sa na svojho veterinára, ktorý vám so správnym výberom prípravku ochotne poradí. 

Na záver pár dobrých rád

Žiadny prípravok však nenahradí váš čas, trpezlivosť, výchovu a výcvik. Základom je celoročná práca so zvieratkom a jeho postupné zvykanie si na rôzne pre neho problémové situácie. Samozrejme, existujú tiež situácie, ktoré sú výnimočné. Jednou z nich sú aj oslavy a hlučný ohňostroj počas večera.

Nezabúdajte zvieratku počas Silvestra zabezpečiť čo najpokojnejšie prostredie - bezpečné známe miesto, kde môže tento večer prečkať. Tiež je vhodné čo najdlhšie zachovať bežný stereotyp a zbytočne už vopred zvieratko nestresovať. Zvieratko nie je vhodné nadmerne upokojovať ani ľutovať, ale pokiaľ je to možné, správať sa normálne a nezvýrazňovať nezvyčajnosť situácie. Snažte sa domáceho miláčika ísť venčiť o niečo skôr. Ak sa vám podarí psíka poriadne unaviť, máte väčšiu šancu, že Silvester buď prespí, alebo jeho reakcia na petardy nebude aspoň tak silná.