Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Našli sme mačiatko! Ako sa oň máme postarať?

Našli sme mačiatko! Ako sa oň máme postarať?

Túto otázku počujeme čoraz častejšie najmä počas jarných a letných období. Možno s tým máte skúsenosti aj vy. Našli ste malé mačiatko alebo ak bývate v rodinom dome a chováte mačku, prekvapila vás vrhom mláďat.

Prednenávnom navštívila našu veterinárnu ambulanciu pani s maličkým, niekoľkodňovým mačiatkom, ktoré našla vonku, aby sme ho skontrolovali. Bolo maličké, ešte so zatvorenými očami, ale životaschopné. Pri takom malom mláďatku sa nedá presne určiť pohlavie, a tak sme mu hovorili jenoducho Mačiatko. Zvieratko sme prezreli a panej dali umelé mlieko pre mačiatka. Po mesiaci prišli na kontrolu a bolo to úplne iné zvieratko. Poriadne narástlo. Doslova ho vypiplali. Čulé, prítulné, hravé, tmavo sfarbené a zvyknuté na ľudí. Určite z Mačiatka vyrastie dobré a prítulné domáce zviera.

Skôr ako sa rozhodnete mačiatka zobrať a postarať sa o ne, poobzerajte sa, či niekde nablízku nie je matka. Mohla sa len na chvíľu vzdialiť kvôli potrave. Ideálne je dať mačiatko skontrolovať veterinárovi či už pre zdravotný stav, parazity alebo kvôli radám, ako sa oň postarať.

Ako sa postarať o osirelé mačiatko?

Tu platí, že čím sú mladšie, tým je to ťažšie a menšia šanca, že prežije, ale dá sa to. Na začiatok potrebujete škatuľu, kde dočasne uložíte mačiatko. Mláďatá do štyroch týždňov nemajú vlastnú termoreguláciu, preto ich zabaľte do deky a zabezpečte zdroj tepla, napríklad výhrevný vankúš, výhrevnú podložku, termofľašu. Opustené mačiatka sú často dehydratované a potrebujú, aby ste do nich dostali tekutiny. Ak nemáte fľašu na kojenie, stačí injekčná striekačka.

Čím mačiatka kŕmiť?

Najideálnejšie by bolo ich dať pod náhradnú matku. Ak to nie je možné, musí matku nahradiť človek. V súčasnosti sa dá v obchode s chovateľskými potrebami alebo vo veterinárnej ambulancii kúpiť náhrada mačacieho mlieka, aj súpravy na kŕmenie. V stave núdze sa dá použiť aj kozie mlieko, ale určite nie kravské mlieko!

Staršie mačiatka, ktoré majú aspoň štyri týždne, môžete skúsiť nakŕmiť z misky, napríklad kapsičkami alebo rozmočenými granulkami. Rozmixované kuracie mäsko alebo granulky v mlieku či vo vode môžete skúsiť dať i mladším mačiatkam pomocou striekačky (cca. trojtýždňové). Kým zoženiete mlieko, je dobré ako prvé nakvapkať mačiatku do tlamičky pár kvapiek vody, aby nebolo dehydratované.

Ak sú mačiaka veľmi malé, treba ich kŕmiť často, a to i v noci. Niekoľkodňové mačiatka kŕmime každé 2 hodiny. Dvojtýždňové každé 3 - 4 hodiny a postupne interval predlžujeme. Trojtýždňové každých 4 - 5 hodín a mačence, čo majú mesiac, stačí kŕmiť každých 6 hodín.Čo sa týka množstva, mačiatko si určuje samé, koľko vypije. A mačacie mlieko v škatuli má uvedené odporúčané dávky. Interval kŕmenia treba dodržať, aj keď mačiatka nemňaukajú a nepýtajú si jesť.

Dôležité je mačiatka dennodenne vážiť, aby ste vedeli, či naberajú na váhe. Ak by prestali priberať, treba navštíviť čím skôr veterinára.

Mačiatka do jedného mesiaca veku sa nevedia samé vyprázdňovať. Za normálnych okolností ich po každom kŕmení stimuluje matka. Teraz musíte zastúpiť matku vy. Po každom kŕmení namočte obrúsok alebo vatičku do teplej vody a krúžte mačiatku okolo análneho otvoru a močovej trubice, kým sa nevyprázdni. Močenie ide obvykle rýchlo, defekácia trvá dlhšie, niekedy len po každom druhom kŕmení.

Ako odhadnúť vek mačiatka?

Mačiatkam sa otvárajú oči okolo 10. dňa. Týždňové mačiatka by mali mať cca. 100 g, dvojtýždnové 200 g, trojtýžnové 300 - 400 g. Okolo 5. – 6. týždňa sa mení modré sfarbenie očí na inú farbu.

Ak sú podvýživené alebo choré, sú samozrejme staršie, ako ukazuje váha. Pouličné mačiatka mávajú často zahnisané oči, hnačky a sú plné parazitov. Často potrebujú rýchlu pomoc veterinárneho lekára.

Kedy treba mačiatka odčerviť?

Ak máte mačiatka z ulice, určite budú od matky plné vonkajších a vnútorných parazitov. Mačiatka sa prvýkrát odčervujú vo veku dvoch týždňov. Potom každé 2 - 3 týždne treba procedúru zopakovať až do veku 3 mesiacov. Neskôr stačí odčerviť každý mesiac. Ak by ste po odčervení našli v truse parazity, treba odčervenie čo najskôr zopakovať. Použite prípravok až po konzultácii s veterinárnym lekárom. Na odčervenie sa používajú rôzne ochutené pasty určené pre mačiatka.

Vždy je vhodné skontrolovať aj vonkajšie parazity. Či už blchy, alebo ušný svrab. Nepoužívajte žiadny spot-on zvieratám mladším ako 9 týždňov. Pri napadnutí blchami im vyčesávajte srsť hustým hrebeňom, nanajvýš po dohode s veterinárom mačiatko opatrne vystriekajte vhodným sprejom proti blchám.

Pomôcť takémuto osirelému mačiatku je náročná úloha. Odvďačí sa vám však vďačnosťou, prítulnosťou a hravosťou. Náš tím veterinárnych lekárov je ochotný vám kedykoľvek pomôcť a zodpovedať na prípadné otázky.