Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Na jar so psíkom a mačičkou do formy

Na jar so psíkom a mačičkou do formy

Je obezita choroba? Rovnako ako je tomu veľakrát v našom ľudskom prípade, priznať si ťažkosti s nadváhou je problematické.

O to ťažšie sa to priznáva pri našom maznáčikovi. Treba však myslieť predovšetkým na jeho zdravý a spokojný život a uvedomiť si, že aj obezita je choroba, ktorá má negatívny vplyv na dĺžku a kvalitu života.

Jar je najvhodnejším obdobím na zameranie sa na obezitu respektíve jej riešenie.

Nárast hmotnosti môže byť signálom, že so zvieratkom niečo nie je v poriadku, či už z hľadiska endokrinologického (diabetes mellitus, Cushingov syndróm), alebo sa jedná o nežiaduci efekt sterilizácie, ktorá ovplyvňuje metabolizmus a robí zvieratko náchylnejšie k nadváhe. Dôležité je slovo ,,náchylnejšie,, t.z. že pravidelným vážením a úpravou kŕmnej dávky po sterilizácii pribratiu vieme úplne zabrániť. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na ďalšie faktory prispievajúce k nárastu hmotnosti, ktorými sú vek a v mnohých prípadoch plemeno nášho psa a lebo mačky.

Obezita nie je pre zviaratko zdravá ani prirodzená. Čoraz častejšie sa v literatúre obezita zvierat spája s definíciou choroba. Prináša mnohé nežiaduce vplyvy na pohybový aparát, kĺby, kardiovaskulárny aparát, dýchanie, orgány tráviaceho traktu aj močového traktu a spôsobuje aj zvýšenie rizika tvorby močových kameňov. V neposlednom rade obezita znižuje vek vášho miláčika priemerne o dva roky.

A ako s týmto problémom bojovať?

Samozrejme, hlavnou súčasťou boja s nadváhou je správna a prísna diéta, čím sa nemyslí len obyčajné zníženie denného prídelu krmiva, ale predovšetkým správna voľba krmiva s prihliadnutím na vek, životný štýl a pohlavnú aktivitu zvieratka. V tejto fáze musíme byť prísni aj sami na seba, pretože akékoľvek porušenie diéty, či už len jediným piškótikom alebo plátkom syra je veľkým krokom späť.

Pohyb na prvom mieste!

Neoddeliteľnou súčasťou každej diéty je samozrejme aj zvýšenie pohybovej aktivity. U psích miláčikov je táto časť liečby oveľa jednoduchšia, pretože so psom nie je problém vybehnúť na prechádzku a tým zabezpečiť pravidelný a dostatočný pohyb a výdaj energie. U mačiek je to tvrdší oriešok. Beh okolo jazera s cicou na vodítku je nepredstaviteľné science-fiction. Mačku treba k pohybu motivovať častou hrou rôznymi preliezkami a prekážkami, ktoré musí zdolať napríklad, aby sa dostala k vytúženej miske s večerou.

Dôvod obezity môže byť aj veľmi prozaický

Máte skoro minuté to veľké ekonomické vrece granulí na chudnutie od veterinára? A že napríklad váš psík - neschudol ani gram? Možno ešte stále bývate u svojej babky, alebo u svokry alebo sú za tým vaše deti? Pozor, tieto osoby, hoc boli inštruované, môžu systematicky a cieľavedome sabotovať vašu snahu, veď chuďatko dostane salamček, dostane od stola, dostane čipsy , malý kúsok mu predsa neublíži (ak s tým máte skúsenosti, budeme sa venovať aj tejto problematike).

Súboj s obezitou je vždy beh na dlhú trať a treba pri ňom byť zásadový, veď ide o zdravý a spokojný život našich miláčikov.