Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Močové kamene trápia aj zvieratká

Močové kamene trápia aj zvieratká

Toto ochorenie poznáme aj pod názvom urolitiáza. Ide o bežné ochorenie močového mechúra, ktoré postihuje psov aj mačky. Je to patologický stav, počas ktorého sa v močovom trakte tvoria minerálne útvary.

Navzájom sa líšia minerálnym zložením, chemickým zložením, lokalizáciou, tvarom, kyslým alebo zásaditým prostredím, ktoré im pre rast vyhovuje. Vyskytujú sa u rôznych vekových kategórií, akýchkoľvek plemien, či pohlaví. Kamene sa najčastejšie formujú v obličkách alebo v močovom mechúri. Močové kamene sú najčastejsím dôvodom hematúrie, t.j krvomočenia u psov, mačiek ale aj králikov. Vznikajú z mikroskopických kryštálov, ktoré sa o seba zakliesňujú, ukladajú sa do vrstiev a po čase vytvoria aj niekoľkocentimetrový hmatateľný kameň.

Koho ohrozujú močové kamene najčastejšie?

Ochorenie sa vyskytuje najviac u bytových zvierat, ktoré menej pijú a sú menej často venčené. Moč následne stagnuje v močovom mechúri a priveľmi sa zahustí. Taktiež môžu vzniknúť pri dlhodobej infekcii močových ciest alebo u dedične predisponovaných plemien, ako napríklad u maltezákov, yorkshirov a čiváv.

Príznaky a diagnostika ochorenia

Najčastejšími príznakmi bývajú problémy so samotným močením, ako močenie po kvapkách, bolesť pri močení, inkontinencia či dokonca krv v moči, ktorý zväčša vidno voľným okom. Typickým znakom je aj to, že zvieratká nemočia vôbec ani po veľkom úsilí, a to predovšetkým vtedy, keď kameň vycestuje do močovej rúry a tú kompletne upcháva.  Vtedy už ide o život a hrozí roztrhnutie plniaceho sa močového mechúra a tiež zlyhanie obličiek kvôli stáze toxických látok v tele.
 
Pri podozrení na problémy s močovými kameňmi potrebujeme v prvom rade urobiť klinické vyšetrenie moču. Najvhodnejší je ranný moč, ktorý by nám mali majitelia priniesť do pol hodiny až hodiny. Z takéhoto čerstvého moču vieme v laboratóriu zistiť parametre ako hustotu, ph, množstvo bielkovín, krv, glukózu a iné. Dôležitým krokom je aj vyšetrenie samotného sedimentu, ktorý sa nám usadí po centrifugácii moču v skúmavke. Súčasťou vyšetrenia je aj ultrazvukové vyšetrenie, röntgen brušnej dutiny a endoskopické vyšetrenie močovej rúry a močového mechúra.
 

Ako postupovať pri liečbe...

V prípade, že zistíme, že sa v moči hromadia mikroskopické kryštály alebo piesok, je potrebné zvieratku podávať špeciálne urinárne krmivo, poskytnúť čo najviac vody a podľa ph, ktoré sme v moči zistili, podávať ďalšie doplnkové lieky. Neodporúčame majiteľom kupovať si rôzne alternatívne liečivá, pretože by tieto prípravky mohli zmeniť konkrétne ph v moči, ktoré by spôsobilo tvorbu iných druhov kryštálov a kameňov. Pokiaľ je problém s močením dlhodobý, je potrebné spraviť rontgenologické a sonografické vyšetrenie močového traktu, ktoré nám vie ukázať väčšie kamene a ich presnejšiu polohu. V tomto prípade sa pokúsime o uvoľnenie kameňov výplachmi alebo poslednou možnosťou ostáva chirurgické vybratie.

Dôležitá je prevencia!

Najlepšou metódou, ako sa vyhnúť močovým kameňom u domácich miláčikov je samotná
prevencia. To znamená, zaistiť dostatok príjmu tekutín, čomu môže pomôcť vlhké krmivo ako aj kašovitá strava, prípadne polievky. Ďalej je potrebné častejšie venčenie, dostatok pohybu, a tým aj redukcia obezity a správne zloženie krmiva, s čím už vieme poradiť majiteľom u nás v ambulanciách.