Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Kožné ochorenie u psov

Kožné ochorenie u psov

Kožné ochorenia patria k najbežnejším zdravotným problémom našich štvornohých zvieracích priateľov. Často sú dôvodom na návštevu veterinárnej kliniky. Objavujú sa najviac počas jarno letného obdobia.

Medzi najbežnejšie zdravotné problémy patria ochorenia kože, a to hlavne s príchodom jarno - letného obdobia, kedy sa zvyšuje frekvencia výskytu práve kožných chorôb. Je dôležité venovať pozornosť problémom kože zvierat, pretože im ochorenie spôsobuje nepríjemný pocit, diskomfort, ale aj vážne zdravotné problémy. Medzi najčastejšie príčiny môžu patriť alergie, parazity, poruchy metabolizmu, či poruchy vnútorných orgánov. Na ochorenie Vás môže upozorniť aj neobvyklé správanie Vášho domáceho miláčika. Psík môže prejavovať pociť nepokoja, alebo sa bude neustále škriabať, či otierať o určité predmety v domácnosti.  Na koži sa mu postupne objavia odreninky, chrasty, či hrudky. Následne pokožka začne červenieť a následne sa intenzívne odlupovať.

Atopická dermatitída

Ide o kožnú alergiu, ktorá postihuje psy hlavne v oblasti tváre, na nohách, bruchu, či na hrudi. Alergia je vyvolávaná alergickou reakciou na bežné zložky prostredia, akými sú prachové roztoče, prach, peľ, spóry plesní). Príznaky, ktoré sprevádzajú ochorenie sú slzenie, výtok z nosa, kašeľ, zápal pokožky, obtieranie tváre o koberec, zvýšenie olizovania a okusovania labiek, ušné zápaly, či dokonca horúce ušnice. Atopická dermatitída sa považuje za genetické ochorenie. V prípade dedičnej, genetickej dematitídy neexistuje liečba. Väčšina pacientov si vyžaduje celoživotnú pozornosť svojich majiteľov. Zmierniť ochorenie môžeme napr. eliminovaním styku s alergénmi, liekmi proti svrbeniu, povrchovou terapiou, či kozmetickými prípravkami.

Demodikóza

Toto ochorenie spôsobuje roztoč tzv. Demodex Canis. Dokáže spôsobiť zvieraťu závažné zdravotné problémy. Ide o časté kožné ochorenie, ktoré trápi zvieratá predovšetkým na jar.  Prenáša sa obvykle z matky na šteniatko. Demodikóza sa prejavuje v podobe jedného alebo viacerých kruhových ložísk, stratou srsti, vznikom šupiniek, červenaním  kože na nose, čele, v okolí oči, či na labkách, svrbením. Diagnostikovať ochorenie môže veterinárny lekár pomocou vzorkou vrchnej kože, ktorá sa zoškriabe skalpelom a následne vyšetrí pod mikroskopom. Niekedy je nutné zvoliť terapeutickú diagnostiku. V prípade, že sa ochorenie nelieči  môže nastať celoživotné postihnutie. Liečba je formou podávania ektoparazitík formou tabliet, spot on prípravky, alebo granuliek. Čo sa týka prevencie odporúčame peliešok zvieratka dezinfikovať. Demodikóza sa okrem psov vyskytuje aj u mačiek, avšak u mačiek je ochorenie oveľa vzácnejšie. Príznaky prejavujú podobné ako psy.

Kvasinkové infekcie

Prejavujú sa u psov, hlavne na miestach, ktoré sú ťažšie dostupné, ako napr. ušnice. Pokožka počas ochorenia hrubne a svrbí. Môže nastať aj zmena sfarbenia na  žltú, dokonca aj hnedú. Ochorenie sprevádza aj nepríjemný zápach. Liečba ochorenia sa nepovažuje za náručnú, ide v podstate o aplikáciu určitého krému na postihnuté miesta pokožky alebo použitím iných prípravkov určených proti kvasinkovým infekciám.

Parazity

Stretnúť sa môže s rôznym druhom vonkajších parazitov, ktoré môžu byť zdrojom kožných chorôb u psov a  vyvolať zápal. Medzi najčastejšie patria kliešte, blchy, či roztoče. Aj keď v prípade roztočov, sa nejedná doslova o parazitov, nakoľko sa živia odumretým tkanivom t.j pokožkou. Dokážu spôsobiť vážne kožné ochorenie, ktoré sa  prejavuje svrbením, začervenaním, či dokonca stratou srsti.

Seborea

Ide o kožné ochorenie, ktoré sa prejavuje mastnou pokožkou a odlupovaním sa kože, lupinami. Príčinou tohto ochorenia môžu byť  iné zdravotné problémy, napr. alergie, hormonálne poruchy, či genetická porucha. V niektorých prípadoch sa kožné bunky neodlupujú. Viditeľné sú len hnedé chrasty na povrchu kože. Príznaky seborey u psov sú napr. mastný vzhľad kože, odlupovanie kože, lupiny, zápach, začervenanie, pigmentácia kože, strata srsti, infekcie kože, uší.

Dôležitá je prevencia

Dôležitá je správna prevencia. Majiteľ musí svojmu psovi venovať pozornosť, prehliadať jeho pokožku. Efektívnym spôsobom, ako dokážeme odstrániť odumretú časť pokožky je práve česanie, kefovanie v pravidelných intervaloch, kúpeľ a použitie vhodnej kozmetiky. Odporúčame sa vždy poradiť s veterinárnym lekárom ohľadom liečby a zmiernení kožného problému.