Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Kotercový kašeľ: Typické jesenné ochorenie

Kotercový kašeľ: Typické jesenné ochorenie

Kotercový kašeľ sa považuje za jedno z najčastejšie sa vyskytujúcich sa chorôb u psíkov. Nazývaný sa aj ako infekčná laryngotracheitída, ktorá patrí medzi vysoko nákazlivé respiračné ochorenie horných dýchacích ciest.

Je to ochorenie, ktoré môže postihnúť psíka s najvyšším výskytom na jeseň. Psi sa väčšinou nakazia na miestach s vyššou koncentráciou zvierat, ako sú napríklad cvičiská, psie hotely, útulky, či dokonca pri venčení. Toto ochorenie sa prenáša kvapôčkami, priamym kontaktom, kontaminovanými povrchmi pri zdieľaní spoločnej misky s vodou, či krmivom. Faktory napomáhajúce exacerbácií klinických príznakov sú nízka teplota, zlá ventilácia, expozícia prašnému prostrediu a cigaretovému dymu.

Aké sú klinické príznaky?

Prvé príznaky sa prejavia do 9 dní od nákazy a sú individuálne. Najpozorovanejší príznak je suchý, záchvatový, dráždivý kašeľ, ktorý môže mať rôznu intenzitu a frekvenciu. Občas sa môže vyskytnúť výtok z nosa a očí, kýchanie, znížený apetít, psík celkovo pôsobí letargickým dojmom. Objaviť sa môže aj horúčka, ospalosť, nechutenstvo, či ťažkosti s dýchaním. Tempo rozvoja tohro ochorenia je veľmi individuálne.

Terapia kotercového kašľa:

Vhodná je návšteva veterinára, ktorý vyšetrením diagnostikuje a navrhne postup liečenia. Ochorenie sa pomerne ľahko lieči, výnimkou sú však šteniatka a imunokompromitovaní pacienti (s oslabenou imunitou). Kotercový kašel niekedy odznie aj bez medikamentóznej liečby, a to v priebehu 2 - 3 týždňov. Pri liečbe sa štandardne podávajú lieky na ukľudnenie horných dýchacích ciest, poprípade sirup proti kašľu. Pri trvaní klinických príznakov, či prítomnej sekundárnej bakteriálnej infekcie sa môžu pridať antibiotiká. V prípade, že ide o ľahšiu formu nákazy sa odporúča dbať na zvýšený prísun látok, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu.

Pes by mal pri podpornej terapii ostať v pokojnom režime, vyhýbať sa vzrušeniu a možnej záťaži. Odporúča sa vyvarovať suchému vzduchu, uprednostniť postroje pred obojkami a zaobstarať vlhké krmivo.

Je možné kotercovému kašľu predísť? 

Najdôležitejšou prevenciou je vakcína (očkovanie), ktorá má výhodu v intranazálnej aplikácií a rýchlemu nástupu slizničnej imunity. Poznáme dve formy:

  • Pneumodog – podkožná injekcia, musí sa opakovať o 3 – 4 týždne a následne o rok.
  • Nobivac KC – ide o vstreknutie vakcíny do nosnej dierky. Jednorazová aplikácia, revakcinuje sa o rok.

Na záver Vám v skratke ponúkame zopár bodov, ako chrániť svojho psíka:

  • vyhýbajte sa miestam, kde sa pohybuje väčšie množstvo psov
  • poskytujte psovi kvalitnú stravu, suroviny, či kvalitné granule
  • podporte imunitný systém, teda obranyschopnosť organizmu psíka
  • chráňte ho pred prechladnutím, najmä ak má krátku a riedku srsť.

V prípade, že spozorujete prvé príznaky ochorenia odporúčame návštevu veterinárneho lekára, ktorý psíka vyšetrí a zváži postup následnej terapie.