Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Kastrácia psov samcov

Kastrácia psov samcov

Pod pojmom kastrácia rozumieme chirurgické odstránenie semenníkov. Semenníky produkujú pohlavný hormón testosterón, ktorý ovplyvňuje správanie psa a vývin primárnych a sekundárnych pohlavných znakov.

Kastráciu odporúčame od 11 mesiacov, resp. po dovŕšení pohlavnej dospelosti. Semenníky psa zostupujú do mieška okolo 2. mesiaca veku. Niekedy však nezostúpia a zostanú v brušnej dutine, vtedy to nazývame kryptorchizmus. Kryptorchizmus je dedičný, preto je dôležité takto postihnutých psov kastrovať a nepoužívať v chove. Takisto semenník v brušnej dutine môže sa nadorovito zmeniť. Semenníky začínajú produkovať aj pohlavné bunky - spermie v období puberty. Nástup pohlavnej dospelosti je u psov medzi 6 a 18 mesiacom. Všeobecne však platí, že menšie plemená dospievajú skôr.

Kastrácia sa odporúča u psov najmä z dôvodov rekurentných  ochorení močových ciest, prostaty, semenníkov, či z dôvodu hormonálnych problémov prejavujúcimi sa dermatitídami na tele alebo chvoste.

Benefity kastrácie:

  • zabránenie neželanej reprodukcii a produkcii šteniat
  • eliminácia nežiaduceho správania (agresivita, túlanie, značkovanie)
  • eliminácia ochorení pohlavných a testosterón dependentných orgánov
  • zníženie rizika vzniku nádorových ochorení semenníkov a prostaty

Ako prebieha kastrácia psa

Je potrebné dodržať 12 hodinovú hladovku. Pred samotným zákrokom sa pes klinicky vyšetrí.  Zavedie sa mu do žily kanyla a následne podá anestetikum. Zákrok sa u nás vykonáva v inhalačnej anestézií. Rez sa vedie v stredovej línii medzi penisom a mieškom. Rana je zašitá intradermálnym stehom, čiže netreba ho vyberať. Psíka si preberiete v čulom stave. Dostane plastový golier, aby sa zabránilo lízaniu. V ten deň bude ešte ospalý a treba mu zabezpečiť kľud a teplo. Pes je schopný ešte niekoľko dní po operácii nakryť sučku. Testosterón sa z krvi vyplaví až za niekoľko mesiacov.

Psi po kastrácií majú tendenciu priberať, čo sa dá ale pekne korigovať kŕmnou dávkou. Nežiaducim problémom môže byť inkontinencia moču. Majitelia psov, ktorí sa rozhodli pre kastráciu sa nemusia obávať, že by operácia mala vplyv na osobnosť ich psa. Ich správanie ostáva rovnaké. Nemení sa ani citový vzťah psa k človeku.