Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Kastrácia kocúrov / sterilizácia mačiek   

Kastrácia kocúrov / sterilizácia mačiek  

Kastrácia kocúrov a sterilizácia mačiek je v súčasnosti jeden z najčastejšie vykonávaných preventívnych operačných zákrokov. Môžeme povedať, že vo svojej podstate, ide o jeden z najdôležitejších zákrokov.

Je to pomerne jednoduchý a z pohľadu zvieratka veľmi dobre zvládaný zákrok, ktorý vám a vašim miláčikom uľahčí život. Mačky oslobodí od vyčerpávajúcej ruje, gravidity a následnej starostlivosti o mačiatka, ktoré častokrát uhynú, pretože mačka sa o všetky niekedy nedokáže postarať. Kocúrov kastráciou ochránite od bitiek s inými kocúrmi (prestanú súťažiť o mačky), menej sa túlajú a znižuje sa, prípadne celkom zmizne chuť značkovať si teritórium. Rovnako sa tak zabráni nechcenej produkcii mačiat, ktorým nie je možné nájsť domov a poskytnúť im adekvátnu starostlivosť.

Ak napriek týmto skutočnostiam stále o zákroku nie ste presvedčení, zákrok má pre zvieracích miláčikov aj výrazné zdravotné výhody:

  • Najmä u mačiek sa rapídne znižuje riziko nádorov mliečnej žľazy, infekcií močových ciest a pohlavných orgánov, zápalu maternice či nádorov vaječníkov, z ktorých je prevažná väčšina zhubných. A takýto stav už výrazne znižuje kvalitu života a skracuje jeho dĺžku.
  • U kocúrov dochádza k upokojeniu temperamentu a agresívneho správania. U oboch pohlaví sa tiež znižuje riziko infekčných mačacích ochorení ako je napríklad mačací AIDS, tým že sa zmierni kontakt s inými jedincami v okolí a zvieratká sa tiež po zákroku dožívajú vyššieho veku, tým že eliminujeme nástrahy vonkajšieho prostredia.

Zákrok sa odporúča podstúpiť od 6 mesiacov, v prípade mačky aj kocúra. Pri zákroku mačke odstraňujeme maternicu spolu s vaječníkmi (ovariohysterektómia). Rekonvalescencia je dobrá, pacient túto operáciu spravidla dobre znáša, malá ranka sa dobre hojí a po odznení účinkov anestézie sú ako predtým. Kocúrom pri kastrácii chirurgicky odstraňujeme semenníky. Rekonvalescencia je bezproblémová až tak, že kocúrom po zákroku ostáva chuť páriť sa a odznieva až po znížení hladiny hormónov v organizme. Po zákroku sledujeme hmotnosť pacientov, ktorá môže rásť v dôsledku zníženia produkcie hormónov. Spôsobí to spomalenie metabolizmu, v niektorých prípadoch sa môže zvýšiť chuť do jedla a znížiť energetický výdaj. V takýchto prípadoch je vhodné zaradiť krmivá špeciálne určené pre kastrované mačky. Často si však na našich zvieratkách nevšimneme žiadnu nežiaducu zmenu, akurát sú nám možno častejšie v pätách.

Celkový priebeh chirurgického zákroku kastrácie u nás zahŕňa: 

  • kontrolné klinické vyšetrenie pacienta
  • zavedenie kanyly s intravenóznou (vnútrožilnou) aplikáciou anestetík
  • infúznu terapiu
  • monitorovanie životných funkcií
  • pripojenie pacienta na kyslík
  • výhrevnú (tepelnú) podložku

Dôležité parametre sú zapisované do anesteziologického protokolu. Pri operácii používame vstrebateľné materiály, čiže nie je potrebné stehy neskôr vyberať. Počas zákroku sú pacientom aplikované antibiotiká a protizápalové lieky proti bolesti, aby sme čo najviac zamedzili pooperačným komplikáciám. Majiteľovi odovzdávame zvieratko pri plnom vedomí, schopné reagovať, vnímať, prijímať vodu a potravu.

Na čo si treba dať po kastrácii/sterilizácii pozor je zvýšenie váhy zvieratka v dôsledku zníženia produkcie hormónov, čo spôsobuje spomalenie metabolizmu. Zvýši sa apetít a zníži sa spotreba energie. Existujú aj krmivá špeciálne určené pre sterilizované mačky a pre kastrovaných kocúrov, ktoré sú prevenciou pred ukladaním nadbytočného tuku a zároveň predchádzajú tvorbe močových kameňov. V prípade, že máte záujem o preventívnu kastráciu alebo sterilizáciu vášho zvieratka, neváhajte nás kontaktovať. Veľmi radi vám poradíme a pomôžeme sa správne rozhodnúť.