Dnes zatvorené

+421903494000

Exotickí domáci miláčikovia

Exotickí domáci miláčikovia

V našej praxi sa občas stretávame aj s novými druhmi pacientov, ktorí majú exotický pôvod. Sú to exotické plazy, ktorých je na svete okolo 6000 druhov.

Čo sa týka zdravotnej starostlivosti, každý jeden druh si vyžaduje špeciálnu zdravotnú starostlivosť. Preto zákroky, ktoré sa u nás na psoch a mačkách vykonávajú bežne, treba “obzvláštniť” jednotlivými požiadavkami každého exotického zvieratka. Preto pri vyšetrovaní, ktoré by mohlo byť príliš stresujúce alebo bolestivé, volíme prirodzené, alebo chemické metódy sedácie plazov. Niekedy postačuje len prevrátenie na chrbát a plaz na niekoľko minút “znehybnie”. Týmto spôsobom robíme napr. röntgen pri zápale pľúc u korytnačiek, alebo sono vyšetrenie zadržanej znášky u leguána.

Zaujímavou metódou je aj jemne zatlačenie očí do očných jamiek, kedy sa tlakom na nervový systém plaz značne upokojí až na niekoľko hodín. Často sú potrebné aj pravé operácie. Ako vlastne taká príprava  na operáciu a samotná operácia u plazov vyzerá?

Ako to všetko prebieha?

Všetko začína predoperačným vyšetrením. Zvieratko sa vyšetrí, posúdi sa jeho výživný stav, zmeria sa jeho hmotnosť (u korytnačky sa ráta aj s pancierom). Pľúca a srdce sa popočúvajú, či sú funkčné a nie je prítomná napr. arytmia. Podľa možností sa biochemicky vyšetria obličky, pečeň a zvieratko sa odčerví. Predoperačne berie zvieratko pár dni antibiotika a dodržiava hladovku.

Pred samotným zákrokom treba zvieratko vyvarovať stresu, lebo následkom neho by mohlo dôjsť k arytmii srdca a hypoxii tkanív. Nesmie sa podchladiť ani cestou na operáciu - mohlo by dôjsť k poruche imunitného systému. U niektorých ľudí stále prevažuje názor, že plaz je primitívny organizmus, ktorý bolesť nevníma. My si však skôr myslíme, že chovatelia  ešte nie sú schopní bolesť a stres u plazov rozpoznať, nakoľko ju vizuálne ani hlasovo neprejavujú.

Operácie typu amputácia prsta alebo zalomeného chvosta

Tieto operácie sa môžu vykonávať v miestnom  znecitlivení. Pri dobrej narkóze tohto typu sa časť infiltračnej látky dostane aj do systémového riečišťa, vďaka ktorému potom nastáva celkové upokojenie plaza. Pravá “hlboká” anestézia sa používa pri operáciách v hrudnej a brušnej dutine. Táto už pozostáva z dvoch častí - z injekčnej a inhalačnej časti. Injekčne sa najprv aplikujú do svalu upokojujúce látky. Po ich zaúčinkovaní sa nasadí na krk plaza inhalačný zvon, cez ktorý potom  k plazovi prúdi kyslík zmiešaný s Isofluranom. Isofluran je anestetický plyn, ktorý sa používa aj pri inhalačnej anestéze u ľudí. Túto možno v prípade komplikácií hocikedy vypnúť a tým zviera prebudiť a taktiež nemá žiadne vedľajšie účinky.

Operácie typu kastrácie a sterilizácie u plazov

Vykonávajú sa u plazov len zo zdravotných dôvodov. Vaječníky a semenníky sú totiž uložené hlboko v brušnej dutine, v spleti ciev a iných dôležitých orgánov (nadobličky, pľúca). Kvôli neprehľadnosti tak môže nastať väčšie riziko poranení.Kastrácie vykonávame napr. u leguánov, ktoré sú v čase rozmnožovania agresívne na svojich majiteľov. Sterilizácie samíc vykonávame z dôvodu nádorového ochorenia reprodukčného systému, alebo pri zadržaní vajec, keď už iné metódy liečby zlyhali. 

Nedá nám nespomenúť, že pred kúpou akéhoľvek zvieratka si o ňom treba poriadne naštudovať všetky dostupné informácie.

Váš Tím Sprektravet