Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Dajte si pozor na osinu - strašiaka psíčkarov

Dajte si pozor na osinu - strašiaka psíčkarov

Osiny sa nazývajú aj ako šípky alebo klásky. Na osinu môžeme natrafiť na trávnatých plochách, poliach, či lúkach. Preto by sme mali byť obzvlášť obozretní hlavne pri prechádzkach prírodou.

Niektoré druhy tráv má obal svojich semien zakončené tzv. osinou. Ide v podstate o štetinový výrastok, ktorý má drsný a tuhý tvar, a vďaka tomu sa ľahko dokážu zapichnúť do srsti zvierat. 

Kedy si dávať veľký pozor?

Osina začína byť výstrahou pre zvieratká a ich majiteľov už s príchodom jari, pokračuje počas letných horúčav a trvá až do neskorej jesene. Zapichnutá a trčiaca osina sa dá vytiahnuť, ak je včas objavená. Môže nastať situácia, že sa stratí neskôr pod kožou v tkanive zvieraťa a môže putovať až pod kožu, a to niekoľko centimetrov, v ojedinelých prípadoch dokonca až desiatky centimetrov.

K vôli svojmu ostrému hrotu a jedinečnému pohybu vpred spôsobuje nepríjemné problémy naším domácim miláčikom, predovšetkým psom. Tie pre svoje osrstenie sú najčastejší návštevníci veterinárnej kliniky v súvislosti s poranením pre osinu. Osina, ktorá sa zachytí v srsti zvieraťa by mala byť čím skôr odstránená. Najčastejšie sa stáva, že sa zachytí v labkách, ušiach, alebo aj iných miestach tela. Osiny môžu byť zvieratkom prehltnuté, vdýchnuté, preniknuté cez uši, oči, či pokožku.

Príznaky, že zvieratko má problém s osinou

Osina v uchu – pes nakláňa hlavu neustále na stranu alebo ňou prudko kýve. Pociťuje bolesť ucha, keď sa ho dotkneme a neustále sa škriabe. Postupne sa môže objaviť zápach, či výtok. Ak sa osina nachádza v blízkosti ušnice, je dosť pravdepodobné, že pes trasením hlavy posunie osinu až do zvukovodu. Ak spozorujete tieto príznaky, mali by ste navštíviť veterinárneho lekára. Osinu v uchu je možné diagnostikovať vizuálne otoskopom. Na našej klinike využívame videootoskop a osinu alebo kus ostrej trávy uvidíme na veľkej obrazovke a pod kontrolou zraku ju vytiahneme. 

Osina v oku – ide o ďalšie miesto pre časté usídlenie osiny, presnejšie najčastejšie je ukrytá za tretím viečkom, vo vnútornom očnom kútiku. Tu si často všímame extrémne slzenie oka, škrabanie labkou, prípadne opuch viečok. 

Osina v labke - tu si všímame vylizovanie labiek, vyhryzávanie, pes môže začať postupne krívať a cítiť bolesť. V prípade zvýšeného záujmu psíka o určité miesto na labke, treba toto miesto dôkladne prezrieť. Osiny tiež často lokalizujeme v medziprstových priestoroch labiek.

Osina v nose – prejavuje sa náhlym a intenzívnym kýchaním, niekedy môže byť osina v nose sprevádzaná krvavým výtokom s nosa. Ďalšie možné prejavy sú trenie nosa o zem, či o iné predmety.

Osina v hrdle – prejavuje sa náhlym a intenzívnym kašľom, zviera má problémy s prehĺtaním.

Keď sa osina dostane pod povrch tela je možné ju odstrániť relatívne ľahko, v prípade, že sa dostala do priedušnice, hlboko do nosa, je nutné ju lokalizovať a odstrániť endoskopom.

Prípad z ambulancie

Navštívilo nás na veterinárnej klinike šteniatko yorkshirského teriéra s problémom, že ho začalo z ničoho nič bolieť ľavé uško. Dovtedy veselý psík, začal z ničoho nič kňučať, odmietať potravu a neustále sa schovával. Majitelia sa preto rozhodli navštíviť našu ambulanciu. Otoskopiou sme zistili, že Deny má hlboko v uchu zapichnutú osinu. Pretože vrtkavému šteniatku bolo náročné osinu vytiahnuť, bola potrebná ľahká sedácia. Nežiadúci objekt sme vytiahli a obidve ušká vyčistili. Až po úplnom prebratí mohol ísť Deny s majiteľmi domov. Samozrejme, nezabudli sme ani na odmenu.

Na fotografiách môžete vidieť ďalšieho pacienta, ktorý mal tentokrát problém s osinou zapichnutou v nose.

Odporúčanie

Osín sa asi nezbavíme, ale môžeme zvýšiť opatrnosť. Odporúčame po každej prechádzke poriadne prezrieť psíka a v prípade podozrenia, že je osina niekde zapichnutá kontaktujte veterinárnu ambulanciu. Dôležitá je zvýšená prevencia. Suché trávové porasty, semená sa môžu objaviť počas celého roka. Snažte sa vyhýbať sa miestam, kde sa nachádzajú tieto osiny.