Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Alergie u psov a mačiek

Alergie u psov a mačiek

Nielen ľudia, ale aj naši zvierací spoločníci čoraz častejšie trpia na kožné alergie. Je to nepríjemné pre samotné zviera, ktoré sa preto často až nadmerne škriabe a okusuje, či dokonca trie o zem a kmene stromov.

Ak sa tento stav nerieši, nasleduje strata srsti, podráždenie kože až napokon sekundárne infekcie kože, zápaly sprevádzané hnačkami a zvracaním. Alergie sa môžu objaviť hneď (akútna forma), alebo v priebehu niekoľkých hodín až dní (oneskorená forma). Na alergiu môžu trpieť už 6-mesačné šteňatá, ale tiež sa môžu prvýkrát objaviť u 3-ročných psov. U mačiek sa ochorenie vyskytuje zhruba v dospelosti.

Prípad z ambulancie

Gavota, mladá a čiperná fenka yorkshirského teriéra, navštevuje našu veterinárnu ambulanciu už od šteniatka. Najskôr majitelia vyhľadali našu pomoc. Pretože fenka mala začervenané uši, ktoré si škrabala a okusovala si predné labky. Preliečila sa proti vonkajším parazitom aj proti ušnému svrabu. Aby sa jej zabránilo škrabaniu a tým i druhotnej infekcie, dostala golier. Hoci nastalo zlepšenie, naši lekári mali podozrenie na alergiu. Problémy so škrabaním sa vracali. Majitelia vymenili krmivo vhodné pre alergikov. Stále sa však objavovali sa na hlave červené zafarbenie kože (erytém) a svrbenie očí a majitelia postihnuté miesta dezinfikovali. Keďže príznaky problémy sa stále vracali, dohodli sme si termín na alergické testy. Ako sme čakali, výsledky ukázali potravinovú alergiu na mnoho druhov živočíchov (dokonca aj na kačicu a králika). Bolo treba nasadiť špeciálnu diétu. Pre majiteľov to bolo dosť náročné, ale Gavote príznaky ustúpili a v súčasnosti sa jej darí dobre.

Čo je to alergia?

Alergia je neadekvátna reakcia imunitného systému organizmu na látky z vonkajšieho prostredia (alergén). Ako už bolo spomenuté, väčšina alergií sa prejavuje na koži, ale vyskytuje tráviace problémy (hnačka, zvracanie), dýchacie problémy (kašeľ, sipot u mačiek), zmena správania (apatia, nechutenstvo), opuch očí, nosa.

Alergie u psov a mačiek rozdeľujeme na

  • Potravinové alergie – sú najčastejšie. Príčinou býva prehnaná imunitná reakcia na zložky potravy, ktoré po preniknutí cez stenu čreva vyvolajú alergickú reakciu. Psy mávajú alergické reakcie najmä na kuracie a hovädzie mäso, ryby, vajcia, pšenicu, sóju.Tzv. eliminačnou diétou sa dá zistiť, na ktoré zložky potravy je pes alergický, napríklad nasadí potrava, ktoré sa v krmivách bežne nevyskytuje (jahňacie mäso, ryža) a nevyvoláva alergickú reakciu a pridávajú sa jednotlivé druhy mäsa. Sleduje sa prípadná alergická reakcia. Dá sa samozrejme aj laboratórnym vyšetrením krvi zistiť konkrétny alergén, ale kvôli vysokej cene na tento spôsob pristúpi len zopár majiteľov. Terapia je taká, že sa prirodzene vylúčia potraviny, na ktoré je zviera alergické a nasadí sa vhodná diéta.
  • Kontaktné alergie – často na chemické a čistiace prípravky. Ako už názov predzádza, reakcia je vyvolaná pri priamom kontakte s kožou. Príklad: majiteľka umyje podlahu, pes si ľahne, koža mu sčervená a veľmi svrbí. Alergiu môžu tiež vyvolať šampóny, obojky proti blchám, pracie prostriedky, tkaniny, a podobne.
  • Alergie na blšie uhryznutie – čoraz častejšia a veľmi nepríjemná alergia na sliny bĺch u psov a mačiek. Psy sa neprestajne škrabú v oblasti zadnej časti chrbta, strácajú srsť a objavujú sa šupiny na chrbte a koreni chvosta. Mačky sa stále vylizujú, hoci ich koža je takmer nezmenená. Objavujú sa malé svrbivé chrastičky (u mačiek menej časté). Stačí len pár bĺch, aby vyvolali silnú alergickú reakciu. Terapia spočíva v odblšení vhodným prípravkom (šampón, tableta, pipeta proti vonkajším parazitom), prípadne ďalšou vhodnou terapiou (terapeutické šampóny, lieky).
  • Atopická dermatitída – ide o kožné ochorenie vyvolané alergickou reakciou na bežné zložky prostredia (prachové roztoče, spóry plesní, prach, peľ travín, stromov a kvetov – tzv. sezónne alergie). Prejavuje sa obtieraním tváre o koberec, zvýšené olizovanie a okusovanie labiek, časté sánkovanie o konečník, ušné zápaly a horúce ušnice.
  • Alergie po vakcinácií – najmä proti leptospiróze. Sú zriedkavé, ale treba o týchto rizikách vedieť. Alergická reakcia sa prejaví cca. 10 min. až 2 hodiny po vakcinácií opuchom očí, zdurením tváre, prípadne zhoršením dýchania. Po objavení príznakov treba okamžite vyhľadať veterinárneho lekára, ktorý pichne injekciu na potlačenie alergické reakcie a nastaví iný vakcinačný plán.

Diagnostika

Správna diagnostika je založená na celkovej anamnéze, podrobnej histórií o pacientovi a postupným vylúčením ďalších príčin ochorenia. Ako už bolo spomínané, potravinové alergie sa dajú zistiť eliminačnou diétou alebo krvnými testami. Ostatné typy alergií sa zisťujú z krvi. Testy však sú finančne nákladné.

Na záver treba vedieť, že alergia sa nedá vyliečiť. Dá sa s tým však naučiť žiť. Správnou životosprávou, kŕmením, prípadne vhodnými liekmi, môže Vaše zvieratko mať dlhý a spokojný život. Ak máte podozrenie, že Vaše zvieratko je alergik, naši kolegovia veterinári Vám radi pomôžu.