Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Ako strihať pazúriky?

Ako strihať pazúriky?

Domácim zvieratám treba venovať pozornosť kvalite a dĺžke pazúrikov. Často krát si ich nemajú možnosť obrúsiť prirodzene. Drápky, ktoré sa neskracujú, sa môžu nebezpečne ulomiť a krvácať.

Alebo prerastený pazúr sa po čase začne stáčať smerom dole a prerastať do živého tkaniva. Dlhé drápky tiež prekážajú prirodzenému pohybu zvieraťa a nepríjemné klopkajú o podlahu. V extrémnych prípadoch sa odmietajú pohybovať, sú apatické a priberajú na váhe.

Strihanie parúrikov u psov, ktorí sa pohybujú vonku, nie je celkom potrebné. Zvieratá si obrusujú pazúre počas pohybu vonku. Ale trpasličie plemená sú príliš ľahké, aby si drápky obrusovali a často ich majú veľmi dlhé. Vonkajšie mačky s dĺžkou pazúrikov väčšinou nemajú problém. Ale ak chováte mačku len doma, je priam nevyhnutné, aby mala škrabadlo, kde si môže brúsiť pazúre. V opačnom prípade si náhradu nájde sama, čo sa majiteľom nemusí páčiť. Strihanie pazúrikov u mačky je diskutabilné, pretože počas šplhania sa nemusí zachytiť, spadne a poraní sa. Králičky a morčatá trávia väčšinu času v klietke a preto nemajú vôbec možnosť si obrúsiť pazúriky, preto ich treba pravidelne strihať. To isté platí aj o exotických vtákoch, zvlášť ak sú v klietke umiestnené rovné umelohmotné bidielka. Viac sa osvedčili bidlá z konárov stromov, ktoré si môžete sami vyrobiť, alebo kúpiť v chovateľkých potrebách. U škrečkov, potkanov, myší, zvlášť u lenivých jedincov, sa tiež stretávame  s prerastenými pazúrmi. Sú dve možnosti, ako si poradiť s pazúrikmi, a to buď navštíviť so zvieratkom veterinárneho lekára alebo ostrihať drápky zvieratku u sám.

Potrebné špeciálne kliešte 

Pri skracovaní pazúrikov používajte špeciálne kliešte, ktoré sa dajú zakúpiť v chovateľských potrebách. Nikdy nestrihajte nožnicami určenými pre ľudí.  Dráp sa môže pozdĺžne nalomiť. Nikdy nestrihajte naraz veľkú časť pazúra, aby ste omylom nezastrihli do živého a zvieratku nespôsobili bolestivé zranenie. Zvlásť ak sa jedná o mláďa, bude mať z toho traumu a strihania sa bude báť. Pri zastrihávaní postupujte opatrne, aby ste nezastrihli do živého lôžka. Zastrihnite asi 1 až 2 mm od ružovej časti. Pri tmavo sfarbených pazúrikoch je to zložitejšie. Treba strihať po menších častiach od konca. Zvieratká sa niekedy vrtia, preto je dobre mať pri sebe pomocníka, ktorý zviera bude držať. Psy a mačky majú na predných labkách 5 prstov a na zadných štyri prsty. Preto pri strihaní nezabudnite ani na piaty bočný prst na predných končatinách. Ak by ste predsa len zastrihli do živého púzdra a pazúrik začne krvácať, priložte vatový tampón alebo gázu, aby ste krvácanie zastavili a poranené miesto vydezinfikujte.

Prípad z ambulancie                                                                                 

V našej veterinárnej ambulancii potrebovala pomoc pani pre svojho zakrslého králička Gulivera. Zvieratko už dlhší čas predtým potrebovalo skrátiť pazúre. Králik doma poskočil, zachytil sa o drápky a jeden si škaredo ulomil. Keďže rana dosť krvácala, tak sa pani rozhodla radšej navštíviť veterinára. Počas vyšetrenia sme zistili, že zvieratko si ulomilo posledný článok prsta. Zranenie sme ošetrili. Odvtedy je Guliver bez jedného pazúrika. Podobných prípadov je stále viac. Takýmto nepríjemným skúsenostiach môžeme predchádzať, ak budete neustále dbať o správnu dĺžku ich drápkov.