Dnes zatvorené

+421903494000

Ako chrániť domáce zvieratka pred letnými horúčavami

Ako chrániť domáce zvieratka pred letnými horúčavami

Prichádzajúce horúce letné dni dajú zabrať nie len ľuďom, ale aj našim zvieracím priateľom. Preto by sme nemali zabúdať na to, aby sme ich, čo najlepšie ochránili pred letnými horúčavami.

Rozhodli sme sa pripraviť pre Vás menšie rady a tipy, ako ochrániť zvieratko v týchto extrémne horúcich dňoch. My ľudia máme oproti zvieratkám tú výhodu, že máme potné žľazy rozložené po celom tele. Ochladzujeme sa preto najviac potením, zatiaľ čo psy majú potné žľazy len na spodnej strane labiek, ktoré ale v úlohe termoregulácie veľkú rolu nehrajú. Preto je prebytočné teplo odvádzané najmä vyparovaním slín z povrchu jazyka.

Ako ochrániť zvieratko počas letných horúčav

  1. Nezabudnite mať so sebou vodu nielen pre psa, ale aj pre Vás. Ide o nevyhnutnú samozrejmosť mať so sebou dostatok vody v týchto letných dňoch.
  2. Používajte správny náhubok, cez ktorý bude ľahko prúdiť vzduch a zvieratko bude môcť bez problémov otvoriť tlamu. Dôležité je to z toho hľadiska, že psík sa ochladzuje počas horúčav práve cez otvorenú tlamu a vyplazený jazyk.
  3. Nenechávajte psíka na slniečku. Pri prechádzke si vyberte radšej miesto, kde prevláda tieň, kde sa môže ochladiť, ako napr. pri rybníku, či rieke. Taktiež nezabúdajte prispôsobiť prechádzku počasiu. 
  4. Psíkov, ako aj ostatné zvieratká by sme v týchto teplých dňoch najmä, v najkritickejšom čase (od 11:00-15:00) nemali vystavovať zvýšenej záťaž,i ako je beh pri bicykli, rôzne psie športy, prechádzky po rozžeravenom asfalte, či betóne. Psíkom na záhrade by sme mali umožniť pobyt v tieni. Často si takéto psíky vyhrabú jamu niekde pod našim obľúbeným kríkom a tam preležia celý deň. 
  5. Venčenie psíkov odporúčame cez deň len krátko. Vhodné je vybrať si čas na venčenie práve skorých ranných hodinách. Zem je vtedy o niečo chladnejšia ako neskôr.
  6. Nikdy nenechávajte psíkov, mačičky alebo iné zvieratká zavreté v odstavenom aute! Nestačí ani keď im spustite okienko. Teplota v aute dokáže za pár minút vystúpiť až na 70-80 °C a zvieratku by ste takto spôsobili pomalú, bolestnú a najmä zbytočnú smrť.

 

Pozor na prehriatie zvieratka, je to nezbezpečné

Prehriatie u zvieratka spoznáte podľa nasledovných príznakov - zrýchlene dýchanie (až lapanie po dychu), dezorientácia, apatia, zvýšené slinenie. Vhodné je zvieratko urýchlene umiestniť do tieňa, položiť ho na mokrý uterák a pomaly ochladzovať, prípadne zviera urýchlene odviezť k veterinárovi. Ten podľa uváženia zvolí príslušnú infúznu terapiu, aby sa zvieratku čo najrýchlejšie doplnili chýbajúce tekutiny. Na našej klinike máme k tomu vyčlenenú príslušnú časť čakárne, kde môžte byť spolu so zvieratkom, aby bolo čo najmenej stresované.

Ako zvieratku pomôcť?

Psíkovi môžte pomôcť s ochladzovaním aj vy tak, že mu namočíme labky, hrudník, slabiny, bruško, prípadne aj hlavu. V prípade väčšieho prehriatia môžte pred psíka postaviť ventilátor, otvoriť pred neho mrazničku alebo aspoň chladničku, aby dýchal chladný vzduch. V žiadnom prípade ho neoblievajte ľadovou vodou! Dochádza pri tom k prudkému stiahnutiu rozšírených ciev na povrchu tela, ktoré pomáhajú odvádzať prebytočné teplo. Teplo sa následne kumuluje v jadre tela a pokiaľ sa urýchlene neaktivujú mechanizmy, ktoré opäť cievy rozšíria, dôjde ku kolapsovému stavu.

V špecializovaných obchodoch dostať kúpiť chladiace podložky, prípadne vesty pre psy,ktoré pomáhajú ochladzovať jadro tela tzn. srdce, pľúca. Veľa majiteľov psíkov chodí v týchto dňoch k vode. Plávanie je určite vhodné ako spôsob ochladenia. Treba ale pamätať na to, že psík sa pri plávaní takisto zahrieva a preto aj tu platí, že "všetkého veľa škodí". Vhodnejšie je skôr "člapkanie" sa v bazéniku, ktorý umiestnite niekam do tieňa na záhrade. Bytovým psíkom môžte napustiť trošku vody do vane, ale je potrebné ich mať pod dohľadom, aby sa vo vani nepošmykli alebo si nejak neublížili.

Nezabudnite...

Taktiež je vhodné spomenúť, že srsť zvierat nie je len na parádu, ale má aj termoregulačnú funkciu. V zime chráni pred chladom a v lete naopak pred spálením. Psom treba preto poriadne vyčesať "zimnú srsť", aby bola na leto vzdušná a nezadržovala teplo. Vyhnete sa tak prípadným zapareninám a prehrievaniu. Aj mačky sa dokážu prehriať. Takisto im treba zabezpečiť zvýšený prijem tekutín, čo býva u mačiek problém skôr celoročný a preto odporúčame kŕmiť ich šťavnatou stravou alebo vodu niečím ochutiť.