Dnes otvorené 08:00 - 16:30, pohotovosť po telefonickom dohovore na partnerskej klinike PrimaVet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903494000

Aké ochorenia môže kliešť prenášať?

Aké ochorenia môže kliešť prenášať?

Kliešte patria medzi najčastejších neželaných hostiteľov, ohrozujúci psov a mačky pri ich potulkami prírodou. Začínajú sa vyskytovať už s príchodom jari.

Kliešte sa vyskytujú predovšetkým v období od konca marca do októbra. Natrafiť na nich môžeme hlavne v oblastiach listnatých stromov, ale taktiež aj v zanedbaných záhradách, mestských parkoch, či zmiešaných lesoch.

Čo môže kliešť prenášať?

Najzávažnejšie ochorenia, ktoré môže kliešť preniesť na nášho chlpatého miláčika sú:

  • Borelióza - jedno z najviac vyskytujúce sa ochorenie prenášané kliešťami z rodu Ixodes. Nazýva sa aj ako lymfská borelióza, alebo tzv. lymfská choroba. Prvé príznaky pozorujeme 2-3 týždne po nasatí kliešťa. Ochorenie spôsobuje hlavne vysokú teplotu, opuchy, bolestivosť kĺbov, stuhnutý chrbát, či depresiu. V pokročilejších štádiách dochádza k postihnutiu obličiek, či zápalu srdcového svalu. To vo vysokom štádiu môže viezť až k úhynu. Môžu sa vyskytnúť aj také prípade, že pes nebude vykazovať špecifické príznaky. 

  • Babezióza - Parazitárne ochorenie, ktoré spôsobuje rozpad červených krviniek. Ochorenie prenášajú kliešte z rodu Ixodes. Priebeh tohto ochorenia môže striedať obdobie s príznakmi s obdobím bez akýchkoľvek symptómov. Prvé príznaky môžeme pozorovať už 10-21 dní po napadnutí kliešťom. Symptómy: typickým príznakom pre toto ochorenie je tmavý moč. Toto zafarbenie je spôsobené práve rozpadom červených krviniek. Ďalej je to apatia, slabosť, nechutenstvo, horúčka, anémia, ikterus, zväčšenie sleziny, sťažené dýchanie, zápal svalov. Babezióza patrí k veľmi závažným ochoreniam, ktoré môže viezť až k úhynu zvieraťa.

  • Anaplazmóza - Bakteriálne ochorenie napádajúce biele krvinky a krvné doštičky prenášané kliešťami z rodu Ixodes. Inkubačná doba anaplazmózy je cca týždeň. Príznaky: kašeľ, nechutenstvo, letargia, krívanie, nadmerné pitie. Môže dôjsť ľahšie ku krvácaniu z nosa, či konečníka, čo je spôsobené zníženým počtom krvných doštičiek.

  • Ehrlichióza - Bakteriálne ochorenie prenášané hlavne kliešťami z rodu Rhipicephalus a Dermacentor. Ehrlichie napádajú, tak isto, ako anaplazmy, biele krvinky. Príznaky pozorujeme minimálne po týždni a sú veľmi rôznorodé: podkožné krvácanie, krvácanie z nosa, nechutenstvo, horúčka, bledé sliznice, opuchnuté kĺby, zväčšené lymfatické uzliny. 

  • Mykoplazmóza - Nazýva sa aj ako hemoplazmóza. Ide o bakteriálne ochorenie napádajúce červené krvinky. Mykoplazmózu prenášajú kliešte aj blchy a vyskytuje sa hlavne u mačiek, kde je možný prenos aj na nenarodené mačiatka cez placentu. U psov sa vyskytuje zriedka. Symptómy: bolesť brucha, výtok z nosa, či ústa, krívanie, opuchy,  zápal kože, horúčkovité javy (horúčka / zimnica).

Ako správne vytiahnuť kliešťa

Keď objavíme kliešťa je nutné ho čo najskôr vytiahnuť. Použiť môžete špeciálnu pinzetu na to určenú. Kliešťa nepotierame olejom ako sa kedysi odporúčalo. Viete prečo? Kliešť totiž dýcha celým povrchom tela, a keby ste použili olej, spôsobí to jeho dusenie, ako aj vylučovanie baktérií a vírusov. Ani krútenie kliešťa v smere či proti smeru hodinových ručičiek nie je dobrý nápad. Kliešťa stačí len trochu vykývať do strán. Miesto následne vydezinfikovať, odporúča sa najlepšie jódovou tinktúrou. Ak sa Vám nepodarí kliešťa odstrániť, navštívte veterinára.

Prípad z ambulancie:

Sila, krásna fenka, nie tak častého plemena Louisianský leopardí pes, veľmi rada chodí do lesa na prechádzky. Raz si z lesa priniesla zopár kliešťov. Kliešte doma hneď vybrali. Po pár dňoch začala byť, ale Sila zvláštna. Bola menej veselá, len spala a triasla sa. Majiteľ nečakal a hneď s ňou dobehol na vyšetrenie. Podrobné vyšetrenie odhalilo problém – krvný parazit - Babeziózu. Tieto parazity sú prenášané kliešťami. Po prichytení kliešťa prechádza parazit do krvi psíka, kde napáda červené krvinky, množí sa v nich a tie sa následne rozpadávajú. Príznaky ochorenia sa objavia zvyčajne po 5- 15 dňoch, kedy je psík apatický, má horúčku, odmieta potravu a má tmavý moč. Babezióza sa dá priamo dokázať ofarbením krvného náteru z krvi postihnutého psíka. U Sily sa na ochorenie prišlo včas, už po dvoch dňoch liečby jej bolo výrazne lepšie a teraz po dvoch týždňoch kontrola dopadla na výbornú a fenka je rovnako veselá ako predtým.